Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spanske världsettan Rafael Nadal efter semifinalsegern mot världssexan Juan Martín del Potro, Argentina, i Franska mästerskapen i tennis.

Nadal ute efter elfte titeln – men ser slutet

Gruskungen Rafael Nadal har aldrig förlorat en final i Franska mästerskapen i tennis. En historisk österrikare är det sista hindret mellan den spanske världsettan och en elfte titel i Paris.

Tiofaldige Roland Garros-mästaren Rafael Nadal har bara förlorat två gånger i den prestigefyllda grand slam-turneringen sedan debuten, och första titeln, för 13 år sedan. 2009 mot svenske Robin Söderling i den fjärde omgången och 2015 mot Novak Djokovic, Serbien, i kvartsfinal.

Antal segrar? 85.

- Jag har alltid varit väldigt motiverad att spela här, så motiverad som det går att vara, säger Rafael Nadal som semifinalbesegrade världssexan Juan Martín del Potro, Argentina, och fortsätter:

- Åren springer iväg. Jag har inte tio chanser till att spela här.

Motståndare med plan

Finalmotståndare under söndagen är världsåttan och grand slam-finaldebuterande Dominic Thiem. Av vissa ansedd som kronprinsen att ta över grustronen när kungen abdikerar.

- Han (Nadal) är storfavorit oavsett vem han möter. Men jag vet hur en ska spela mot honom. Jag har en plan, säger Thiem som besegrade 72-rankade skrällspelaren Marco Cecchinato, Italien, i semifinal.

24-åringen är förste österrikare i en grand slam-final sedan Thomas Muster vann Franska mästerskapen 1995. Thiem besegrade Nadal i deras senaste möte – på grus i Madrids Mastersturnering i maj.

16-faldige grand slam-segraren Nadal har däremot överläge totalt sett i inbördes möten med sex segrar mot Thiems tre. I fjol så slog den blivande mästaren ut Thiem i semifinal med setsiffrorna 6–3, 6–4, 6–0. 2014 så möttes dem i den andra rundan, Nadal vann med 6–2, 6–2, 6–3.

Räddades av regn

- Det är bra att jag redan mött honom här (i Paris) två gånger. Jag är inte den som har press på mig, säger Dominic Thiem.

I årets turnering var världsettan Nadal illa ute i kvartsfinalen mot Diego Schwartzman, Argentina, men vände 0–1-underläge i set till 3–1-seger efter att matchen förskjutits en dag på grund av regn. Den 32-årige spanjorens första setförlust i turneringen på tre år. Thiem tappade set i tre av de fyra inledande omgångarna, men har sedan imponerat i kvart- och semifinal.