Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristoffer Olsson i duell med Rysslands Dmitrij Poloz i höstas. Behåller 23-åringen sin plats i startelvan när EM-kvalet inleds i kväll mot Rumänien? Arkivbild

Mycket talar för Olsson mot Rumänien

Svensk mästare med AIK, genombrott i landslaget och en ny sväng ut i världen. 2018 var Kristoffer Olssons år. Nu är det 2019, men mycket talar för att mittfältaren fortsätter där han slutade på Friends i november.

Om några timmar inleder landslaget den långa färden mot det utspridda EM-slutspelet i fotboll sommaren 2020.

Rumänien väntar i kvalpremiären.

Olsson, 23, har goda möjligheter att behålla den plats han hade i startelvan i senaste tävlingslandskampen – 2–0 mot Ryssland i Nations League i november. Med Jakob Johanssons återbud försvann en konkurrent och Albin Ekdals nya skadebekymmer – 29-åringen är fotskadad – är inte till Olssons nackdel.

Det var just Ekdal han ersatte mot Ryssland – och efter nästan 90 minuters spel prisades han internt.

- Jag tycker att han gör en strålande match. Han kom in med självförtroende och spelar den fotboll som jag har lärt känna, och som jag vet att han är väldigt duktig på, sade Sebastian Larsson.

- Man pratar om oerfarna spelare men enda sättet att få erfarenhet är att spela. Jag bekymrade mig inte mycket för det när jag tog ut laget. Min tanke var att ryssarna skulle gå lägre eftersom det räckte med kryss för dem och då behövde vi få in en kreativ spelare centralt på mitten när Albin Ekdal inte hade återhämtat sig hundraprocentigt, sade förbundskaptenen Janne Andersson.

Olsson, som tidigare spelat för Arsenal och Midtjylland, lämnade i höstas AIK för FC Krasnodar i ryska ligan. Han tycker själv att han snabbt anpassat sig, så väl fotbollsmässigt som privat.

- Det har varit bra och jag har ju haft Viktor (Claesson) som har hjälpt mig en del och tjejen har kommit över. Så det har funkat okej.

- Man känner verkligen att det är ett steg uppåt, absolut. Jag har inte spelat så många matcher och det har inte gått så lång tid, men det känns som ett steg uppåt och att man kommit in i ett högre tempo och att man utvecklas. Så jag är nöjd, säger Olsson.

Janne Andersson offentliggör startelvan först 75 minuter innan avspark (18.00) mot Rumänien.