Sveriges förbundskapten Tomas Montén.
Sveriges förbundskapten Tomas Montén.

Montén efter uttåget: "Vi får bli bättre"

Magsjuka och förkylningar har plågat Sverige. Förbundskaptenen Tomas Montén vill inte skylla 0-2-fiaskot mot Schweiz och uttåget ur JVM på det:

ANNONS
|

Sämsta JVM-resultatet på 13 år sved förstås för Montén och hans lag. Sverige hade nått minst semifinal de tolv senaste åren med ett guld, fem silver och ett brons som medaljfacit under de åren.

- Vi har haft ett starkt facit och varit långt framme i slutspelen, men det är inte alltid det räcker hela vägen. Man måste jobba för det och nu får vi se till att börja om och bli bättre, sade Montén som i somras förlängde sitt kontrakt över säsongen 2021–22.

ANNONS

Han hade svårt att prata framtid och nästa säsong då hela tio spelare från den här truppen har åldern inne för att spela JVM i Tjeckien.

- Det får vi fundera på sedan. Det finns många som kan vara med och de är en erfarenhet rikare, men det känns inte bra att prata om det nu eftersom det är 13 här ifrån som aldrig mer får chansen.

Dåligt med träning

Han ville inte skylla förlusten på de senaste dagarnas magsjukehärjningar.

- Jag tycker inte det ska betyda någonting. I en match borde vi ändå kunna mobilisera kraft, tyckte han.

Laget har inte tränat ordentligt sedan JVM drog i gång. Tre träningar har ställs in och laget har bara haft matchvärmningar inför tre av matcherna. Det är inte bara magsjukan som har gäckat, laget har också dragits med förkylningar och feber, enligt Montén.

ANNONS

Kanske ändå ett felbeslut att ställa in alla träningar?

- Vi hade så många sjukdomar så vi hade fått träna med tio man. Det har hela tiden handlat om vår status. Det har varit förkylningar och feber. Vi har känt att de som varit friska har fått dra ett jäkla lass.

- Men visst kanske det påverkar, framför allt special teams (numerärt över- och underläge). I dag var vi bra i boxplay, men det har blivit otroligt mycket på video.

"Förbannad och ledsen"

TT: Varför förlorar ni i dag?

- Jag tycker inte vi får samma fart i spelet som vi skulle ha behövt, vi blir lite för omständliga, spelar för mycket i sidled och tar hem för mycket puckar, sade han.

ANNONS

TT: Vad har du för känslor i kroppen nu?

- Man är förbannad, ledsen och besviken. Den är lika sur som finalförlusten i fjol och bronsförlusten mot Ryssland för två år sedan. Alla förluster svider lika mycket.

Victoria, TT:s utsände

Fakta: De får spela nästa år

Tio av spelarna från årets JVM-trupp har åldern inne för att vara med även nästa år:

Adam Boqvist, 18 år, back, London Knights.

Philip Broberg, 17, b, AIK.

Adam Ginning, 18, b, Linköping.

Nils Lundkvist, 18, b, Luleå.

Rasmus Sandin, 18, b, Toronto Marlies.

Oskar Bäck, 18, forward, Karlskoga.

Samuel Fagemo, 18, f, Frölunda.

David Gustafsson, 18, f, HV71.

Filip Hållander, 18, f, Timrå.

Jacob Olofsson, 18, f, Timrå.

ANNONS