Moa Liljendahl vill bli en förebild för unga tjejer inom motorsporten

Hennes gokart-karriär går spikrätt uppåt. Men 19-åriga Moa Liljendahl har fått stå sig på längs vägen. Anledningen? Hon är tjej – i en mansdominerad sport.

ANNONS
|

Hon är bara 19 år. Ändå har Varbergsbon Moa Liljendahl hunnit få över tio års erfarenhet av motorsporten. Intresset har funnits i flera led i släkten.

Med en farfar som höll på med folkrace, bilorientering och rally, och med både en mamma och en pappa som har tävlat i folkrace föll sig intresset naturligt. Åldersgränsen på 15 år hindrade dock då åttaåriga Moa från att gå i föräldrarnas folkrace-spår. I stället testade hon karting, eller gokart, och föll direkt.

– Jag har varit fast ända sedan dess och inte kunnat släppa det. Farten man har när man kör... Det är en otrolig frihet och så mycket adrenalin. En sådan sjuk känsla. Den klassen jag tävlar i just nu (senior 125) går upp mot 120 kilometer i timmen. Det är ändå ganska höga hastigheter man pratar om, säger hon.

ANNONS

Moa Liljendahl vann Kart Cup Väst

År 2020 innebar hennes bästa tävlingsår hittills. I den västsvenska serien Kart Cup Väst, med tävlingar i Borås, Uddevalla, Göteborg och Lidköping, vann hon sin klass.

– Det var väldigt roligt att det gick hela vägen den här gången. Jag kände lättnad över att äntligen lyckas få till helheten. Jag har jobbat så hårt i många år, tillsammans med hela min familj och teamet. Det var hela familjen som vann nästan, eftersom alla är med och bidrar.

I karting tävlar tjejer och killar i samma tävlingar, på lika villkor. Men att vara tjej i en mansdominerad sport har inneburit att hon tidigt fick lära sig att stå på sig.

– De har svårt att acceptera när en tjej är snabbare än dem. Det blir att de går på lite tuffare för att de inte vill att vi ska vara snabbare och bättre än vad de är. Ibland har det varit lite tufft. Jag har fått stå på mig mycket. Det har varit svårt att få respekten att bli behandlad som vilken förare som helst.

I depåerna pratar de om tjejer på ett annat sätt ibland. De är frustrerade för att det är en tjej framför dem, och att det är just för att hon är tjej

När Moa har kört in på en bättre tid än de manliga konkurrenterna har de inte bara blivit frustrerade för att någon annan är bättre än dem. Utan för att personen som har varit bättre är tjej.

ANNONS

– I depåerna pratar de om tjejer på ett annat sätt ibland. De är frustrerade för att det är en tjej framför dem, och att det är just för att hon är tjej. Det gäller såklart inte alla killar, men det förekommer. Det har varit den antydan. Vi tävlar ju på samma villkor så det ska ju inte vara något konstigt. Det spelar ingen roll vad man har för kön. Det är hur bra man kör karten som ska räknas.

Men Moa är van. Hon har sedan barnsben även spelat bandy, numera i Allsvenskan med Sunvära SK, och redan där tjocknade skinnet på näsan till sig.

– När jag var liten spelade jag bandy med killar. Jag och några till spelade i ett pojklag. Där fick man verkligen lära sig att stå på sig, säger hon och fortsätter:

– Mest det här med att man verkligen tror på sig själv och vet när man har rätt och fel. Det har varit situationer nu i gokarten där det verkligen har varit till hjälp.

Hon syftar på en tävling nere i Kalmar för ett par år sedan. Hon kom trea i den tävlingen, men var nära på att bli diskvalificerad efter att en funktionär påstod sig ha sett henne köra av en av de manliga förarna.

ANNONS

– Vilket jag inte gjorde. Jag lämnade en protest och motsatte mig domslutet. De omprövade men de hade tydligen fortfarande sett mig köra av den här killen. Jag bad dem ta upp honom och fråga hur han upplevde situationen, vilket de inte hade gjort innan. Då sa han som det var, att jag inte hade kört av honom. Jag fick tillbaka min tredjeplats, men fick stå på mig en hel del för att få det. Sedan kan jag inte säga att det beror på att jag är tjej, det vet man ju inte.

Har du känt större press av den anledningen?

– Jag vill försöka motbevisa dem, visa att man faktiskt kan vara väldigt bra som tjej också. Så jag vill gärna prestera. Samtidigt får jag försöka se mig som vilken förare som helst och fokusera på att göra det bästa jag kan utefter mina förutsättningar och så får det vara så.

Sunvära SK bra på jämställdheten

Med i bandylaget i Sunvära är det däremot en annan melodi. Moa upplever att föreningen är jämställd och att det allsvenska damlaget och herrlaget i division 1 får träna på lika premisser.

– Både damerna och herrarna har en sen träning och en lite tidigare träning. Vi får väldigt mycket på lika villkor. De behandlar oss lika. Jag tror tyvärr att det är unikt att klubbar gör så, men det är ett föredöme för andra att följa efter.

ANNONS

Att vara tjej i en mansdominerad sport har Moa samtidigt sett som en fördel. Det blir enklare för henne att sticka ut. Samtidigt har hon upplevt det som svårare att få förtroende från företag vad gäller sponsring. Men jämställdhetsvindarna vänder.

– Man sticker ju ut lättare för att det inte finns lika många kvinnor i motorsporten, samtidigt som det också är svårare att få förtroende från företag. Att de vågar satsa på en. Men samhället är på väg framåt och det blir mer jämställt. Om samhället ser oss mer som lika, är det lättare att enskilda företag göra det också. Det är på väg i alla fall känns det som.

Det vore roligt att få vara en av dem som kan visa att vi tjejer är lika duktiga som killarna och att det inte spelar någon roll vad man har för kön. Det hade varit coolt om någon kunde bli inspirerad

Målet för Moa i framtiden är att kunna leva på motorsporten. Antingen som förare eller i kombination med event- och management-utbildningen hon går just nu på Campus Varberg. Hon siktar också mot att kunna bli en förebild för andra tjejer i branschen.

– Jag ville vara inom morotsporten på ett eller annat sätt. Det är en stor dröm, säger hon och fortsätter:

– Det är nog viktigt att vi äldre får ta ansvar och visa att sporten finns och att den är för alla. Det är lättare att hålla kvar vid en sport om man har en förebild att se upp till. Det vore roligt att få vara en av dem som kan visa att vi tjejer är lika duktiga som killarna och att det inte spelar någon roll vad man har för kön. Det hade varit coolt om någon kunde bli inspirerad.

ANNONS

Läs mer: Svenska Bandyförbundet förbereder serieuppstart: ”Riskerar att tappa utövare”

Läs mer: Bandyserierna pausas – Sunvära SK utan isträningar i över två månader

ANNONS