Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Larsson, Albin Ekdal (spelarna till höger i bild) eller Jakob Johansson? Trion fajtas om två platser på det centrala mittfältet i fredagens VM-playoff mot Italien. Vilka väljer förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren.

Mittfältskampen frågetecken att räta ut

Albin Ekdal, Sebastian Larsson, Jakob Johansson... Ska en av landslagets centrala mittfältare bort? Eller får de alla plats i startelvan till playoff-mötet med Italien, även om en i så fall får ta hand om högerkanten?

Förbundskapten Janne Andersson har ett par frågetecken att räta ut inför Sveriges första playoff-möte med Italien.

Ett är betydligt enklare än det andra.

Det första handlar om vem som ska ersätta avstängde Mikael Lustig. Där ser Emil Krafth, som tog hand om högerbackplatsen mot Frankrike på Stade de France, ut att få nytt förtroende.

Betydligt snårigare ser beslutet ut att vara när det gäller mittfältet, då handlar det främst om vilka som ska få chansen centralt.

Fortsätter Andersson att satsa på Jakob Johansson och Sebastian Larsson?

Eller vill förbundskaptenen få in skadeförföljde Albin Ekdal?

"Tufft om platserna"

- Jag har fått chansen att spela det mesta här på slutet, och jag tycker att den senaste samlingen var ett steg framåt jämfört med samlingen där vi mötte Vitryssland och Bulgarien, säger Johansson.

- Jag tycker att det har känts bra nere i AEK (Aten) också, med bra matcher och bra resultat. Men det är tufft om platserna.

Under kvalspelets tio matcher har Andersson använt sig av fem olika centrala mittfältare i fyra olika konstellationer. I de senaste tre matcherna har Johansson och Larsson spelat. Sett över hela kvalet är det Johansson och Ekdal som har startat flest matcher, sex stycken men de har bara spelat tre tillsammans.

- Han (Ekdal) ser väldigt fräsch och pigg ut. Nu har jag inte pratat med honom själv men han ser pigg ut. Jag tycker att det ser bra ut, säger Johansson.

"Där jag trivs bra"

En möjlig lösning för Andersson skulle vara att starta med Johansson och Ekdal som centrala mittfältare, och låta Larsson – som förbundskaptenen lovordade under slutskedet av kvalet – ta hand om högerkanten precis som Hull-spelaren har gjort under sina tidigare landslagsår.

- Jag har inte funderat på det hittills, det blir mer ju närmare matchen vi kommer. Jag kom hit med inställningen att spela och jag förbereder mig för det och sedan får vi se vad Janne väljer, säger Larsson.

Vilken position är aktuell för din del?

- Först och främst centralt. Det är bara där jag spelare numera, i stort sett, och det är där jag trivs bra. Sedan får det bli det eviga svaret: Ska man göra ett jobb någon annanstans så är det inga problem. Man vill vara med i startelvan och jag har gjort tillräckligt många matcher på en högerkant för att veta hur man beter sig.

Tajt försvar

Oavsett vilket eller vilka beslut Janne Andersson väljer kommer Sveriges mittfält ställas inför en tuff utmaning i dubbelmötet med italienarna.

Italiens förbundskapten Gian Piero Ventura väntas ställa upp med en variation av 3–5–2. En spelmodell som innebär att Sverige, som kör vidare med 4–4–2, hamnar i ett numerärt underläge centralt på mittfältet.

- Det viktigaste för oss är att ligga tajt med hela laget och framför allt för oss på mittfältet. Vi ska försöka göra så att det spela mindre roll om de spelar med tre, två eller hur de nu ligger, säger Jakob Johansson.

- Vi ska ligga väldigt tajt med de mittfältare vi har, så att vi kan minimera och att de (Italien) inte kan ha något överläge. Det blir väldigt viktigt i båda matcherna.