Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö FF jublar efter att Marcus Antonsson gjort målet borta mot Besiktas som tar MFF vidare till sextondelsfinal i Europa League.

MFF till slutspel efter skräll: "Overkligt"

När den behövdes som mest kom den – en bortaseger av Malmö FF i ett Europacupgruppspel. 1–0 mot turkiska storklubben Besiktas i Istanbul tar MFF vidare till sextondelsfinal i Europa League.

Ibland kan fotboll vara enkelt. Som när Markus Rosenberg klev ned och mötte ett uppspel, och på ett tillslag vinklade bollen vidare i djupet till en framstormande Marcus Antonsson. Antonsson i sin tur höll undan för de närmast angripande Besiktasbackarna – och placerade in 1–0 bakom Lorius Karius.

Den väntade forceringen av hemmalaget, som skulle klara sig vidare till slutspel på MFF:s bekostnad vid kryss, kom aldrig riktigt. Det faktum att den rutinerade portugisen Ricardo Quaresma blev utvisad för ett överfall på MFF-backen Franz Brorsson i den 65:e minuten försvårade om inte annat för det.

På tilläggstid kom dock den dock, den stora Besiktaschansen. Men Cyle Larins avslut tog i ribbans överkant och ut.

- Jag sade i halvtid att jag har minst ett friläge i den här matchen. Men sedan gäller det att ta vara på det. Det var underbart att se den rulla mot mål, säger Antonsson till Kanal 9 om sitt mål i den 51:a minuten.

Hade elva raka utan seger

Förra året blev Östersund första svenska lag att gå vidare från gruppspelet i Europa League, sedan turneringen infördes 2009–2010. Malmö FF:s möjligheter att upprepa den bedriften såg minst sagt tuffa ut på förhand.

Visst, MFF har som klubb skaffat sig rejält med rutin i Europaspel de senaste åren, med två Champions League-gruppspel (2014 och 2015) i bagaget före höstens Europa League-dito. Men när det handlade om bortamatcher i gruppspelen hade det inte lossnat. På elva matcher hade det inte blivit en enda seger och bara poäng en gång, mot Sarpsborg (1–1) senast.

Därutöver hade av tradition otroligt hemmastarka Besiktas bara förlorat fyra av de 37 senaste tävlingsmatcherna på hemmaplan.

Och det var ju just seger för MFF – som vann med 2–0 hemma mot Besiktas i oktober – som gällde för att avancemanget skulle bli ett faktum.

"Vinner rättvist"

Efter en inledningskvart, där Besiktas hade 75 procent av bollinnehavet och hade träffat både stolpen och ribban vid en dubbelchans efter nio minuter, såg det inte enklare ut.

Men ibland kan fotboll, som sagt, vara enkelt. Den här gången räckte det med en passning av en Markus och ett avslut av en annan Marcus.

- Efter deras första anstormning kände vi att vi var med i matchen, säger Marcus Antonsson.

- Hela matchen, förutom i början vid deras anstormning, var vi med i matchen och vi vinner rättvist.

Miljonregn

Malmö FF blir därmed tvåa i gruppen bakom belgiska Genk, som 4–0-krossade norska Sarpsborg. Utöver ett potentiellt möte med ett storlag är också ett miljonregn att vänta till den himmelsblå klubbkassan.

För segern mot Besiktas får Malmö motsvarande cirka 5,7 miljoner kronor – och andraplatsen i gruppen ger omkring 10,3 miljoner kronor. Före avancemanget hade MFF spelat in cirka 53,6 miljoner kronor i och med resultaten i Europa League samt i Champions League-kvalet. Därtill tillkommer en ny intäkt för året i andelspengar för Europa League-algen på minst 5,6 miljoner, enligt TV4:s Fotbollskanalen. Flera miljoner kommer dessutom att trilla in från Uefas så kallade marknadspool, där pengar från tv-avtal ingår.

Sextondelsfinalerna lottas i Nyon på måndag.