Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Swenn-Larsson körde ur nio av tio världscuptävlingar förra säsongen. Arkivbild

Mental tränare ska ta Swenn-Larsson till OS

Alla uråkningar förra säsongen höll på att knäcka Anna Swenn-Larsson. Nu satsar slalomåkaren mot OS – med hjälp av en mental tränare.

Anna Swenn-Larsson kom tia i säsongsfinalen i Squaw Valley i våras. Det låter kanske inte som så mycket att jubla åt för den tidigare stortalangen som stått på pallen i världscupen och som kom elva i OS-debuten 2014.

Men Swenn-Larsson knöt näven där i målhanget.

- Det var jätteskönt. Jag hade en extremt tung säsong och jag tänkte "herregud, det kan inte gå sämre än vad det har gjort". På något sätt släppte det och jag fick ett bra resultat med mig.

Familjen stöttade

Swenn-Larssons tunga slalomsäsong i siffror:

Hon körde ur nio av tio världscuptävlingar. Alla utom en i första åket och alla på samma sätt – hon grenslade.

- Det var egentligen efter Sestriere som det började sätta sig i huvudet. Jag har aldrig grenslat på träning. Men jag blev osäker och när man blir osäker så går man inte samma linje. Då är det lätt att man börjar tveka.

Alla idrottare som varit nere på botten och vänt och tappat tron på den egna förmågan känner säkert igen sig när Swenn-Larsson säger:

- Jag älskar egentligen att tävla. Men på slutet kände jag mest prestationsångest.

TT: Hur mådde du då?

- Det var jäkligt tufft. Att träna så mycket och gång på gång bli nedslagen... det var tur att jag hade nära och kära. Det var min familj och min pojkvän som fick mig att kämpa.

Tävlade i Europacupen

Ibland behöver man ta ett steg tillbaka för att komma framåt. I Europacupen fick Swenn-Larsson tillbaka lite självförtroende och glädje till skidåkningen.

- Jag hade fem eller sex pallplatser och det är många världscupåkare där också. Där kände jag att jag kunde åka utan att känna mig spänd.

Sedan i våras jobbar Swenn-Larsson med en mental tränare. Hon vill inte säga vem det är och inte heller utvärdera samarbetet än.

- Målet är att jag ska få ut den åkning jag har på träning även på tävling. Att jag ska känna mig lugn på start och må bra.

"Extremt laddad"

Hon hoppas ha med sig den känslan till slalompremiären i finska Levi på lördag.

- Jag är extremt laddad för att det ska dra igång. Nu känner jag att jag har farten för att vara med där uppe. Jag måste bara hitta ett sätt att få ut den.

TT: Och OS?

- Självklart vill jag köra OS. Så är det. Men just nu fokuserar jag bara på Levi.