Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stavhopparen Michaela Meijer inför friidrotts-VM i London.

Meijer har klivit ur Bengtssons skugga

I hela sitt stavhoppsliv har Michaela Meijer stått i skuggan av Angelica Bengtsson. Ett svenskt rekord ändrade på den saken.

Michaela Meijer flög över 4,71 meter hemma på Ullevi för en månad sedan och snodde samtidigt det svenska rekordet från rumskompisen i landslaget, Angelica Bengtsson.

Det vilda firandet när Meijer såg att ribban låg kvar säger det mesta om hur skönt det kändes. Och Meijer kommer till VM i London med vetskapen att hon är bäst i Sverige just nu.

- Men jag tror att ganska många fortfarande tycker att svenska rekordet är Angelicas, för hon har haft det så länge, och att jag fick till en lyckoträff, säger 24-åringen inför fredagens kval.

Men någon lyckoträff var det inte – det vet Michaela Meijer.

- Just nu känns det väldigt bra och när jag hoppade 4,71 tog jag med luft till ribban. Jag har hoppat bättre i år och känner mig självsäker och säkrare på högre höjder än förut, så jag tänker att det egentligen inte borde vara något problem att ta sig till final. Men ett kval är ett kval och det är nervöst.

EM-femma två gånger

Det lär garanterat ha undgått ganska många, men faktum är att Meijer de senaste åren är en av Sveriges bästa friidrottare i de stora mästerskapen.

+ VM i Peking 2015: Meijer var en av endast sju svenskar som nådde final. Misslyckades visserligen rejält där, samtidigt som Angelica Bengtsson blev fyra.

+ EM i Amsterdam 2016: Blev femma men fick inga rubriker eftersom Bengtsson samtidigt knep en bronspeng.

+ Inomhus-EM i Belgrad i våras: Ny femteplats för Meijer. Hoppade lika högt som bronsmedaljören vid namn, just det, Angelica Bengtsson.

- Hon har alltid varit snäppet bättre, ända sedan vi var små. Men det är skönt att känna att jag har knaprat in hela tiden, säger Meijer.

- Just nu är jag ju bäst. Då vill jag så klart visa det i ett mästerskap också, att jag kan placera mig högre. Inomhus-EM var ju nära, jag hade en rivning mer.

Bengtsson skadad i sommar

I år har Angelica Bengtsson hoppat 4,65 som bäst. Men småländskan, som kommer till VM med en del skadebekymmer i bagaget, är en pålitlig mästerskapshoppare som mycket väl kan stjäla rubrikerna från Meijer även på Olympiastadion.

I den här texten får Bengtsson i alla fall finna sig i att hamna i skymundan av sin jämnåriga vän och konkurrent. Det har Michaela Meijer faktiskt tjänat ihop till.