Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mattcurling gör succé i Tvååker

Mattcurlingen blir alltmer populär bland framför allt pensionärer. Efter en kampanj i höstas har Tvååkers curling fått flera nya medlemmar.
– De gör ganska mycket bra för pensionärerna här, säger Sylvi Gullberg, 74.

De blå curlingmattorna är utrullade och stenarna är framplockade. Det är dags för mattcurlingsträning i Medborgarhuset i Tvååker.

– Jävlar, jävlar, jävlar, säger Sylvi Gullberg, 74, efter ett kast som inte gick som hon hade tänkt.

– Vad säger hon nu? Pratar hon ett annat språk?, undrar någon.

Trots att det inte är tävling finns det en viss prestige bland deltagarna. En och annan gliring kan höras, men också mycket skratt.

Sylvi Gullberg är ganska ny på mattcurling och har bara hållit på sedan i höstas.

– Jag såg att man kunde komma och prova på så vi kom flera stycken. Jag spelar boule också och tycker det är roligt. De gör ganska mycket bra för pensionärerna här med dans och allt, så det kommer mycket folk, säger hon.

Nya paras ihop med erfarna

För att det ska bli jämna matcher paras de nyare spelarna ihop med dem som varit med ett tag. Sylvi spelar med den erfarna Eva Nilson, 81, som spelat i omkring 15 år.

– När jag blev pensionär så var det en granne som tyckte jag skulle spela boule men jag var mer intresserad av curling. Då sade hon att de spelade curling på Medborgarhuset. Sedan dess har jag hållit på med det och jag tycker det är lika kul fortfarande, säger Eva Nilson.

Förutom motionen är gemenskapen en viktig anledning till att hon fortsatt.

– Det roligaste är att vi tävlar och sedan att man kommer ut och träffar andra.

Till skillnad från curling på is används inte kvastar för att sopa fram stenarna i mattcurlingen. Mattan är 14 meter lång och stenarna väger 4,2 kg.

– Vi dammsuger alltid mattorna när vi rullat ut dem före varje träning, säger Eva Nilson.

Poängräkningen skiljer sig också åt jämfört med den curling man exempelvis kunnat se lag Hasselborg och lag Edin spela på OS. Istället för att räkna ihop stenarna i boet som är närmast tee (mitten) med en poäng för varje sten, poängsätts stenarna med 1, 3, och 5 poäng beroende på i vilken poängzon man hamnar.

På träning spelas matcherna i två omgångar, men när det är tävling spelar man tre. Bild: David Berg
På träning spelas matcherna i två omgångar, men när det är tävling spelar man tre. Bild: David Berg

Innebandyns fader ligger bakom

Mannen bakom mattcurlingen är göteborgaren Carl-Åke Ahlqvist, som också är pappa till innebandyn. På 70-talet fanns ett curlingliknande spel inom handikappidrotten som var i stort behov av modernisering. Eftersom Ahlqvist lyckats så väl med innebandyn så fick han uppdraget.

– Spelplanen var masonitskivor som bonades. Det gjorde spelet mycket omständligt, vilket medförde att denna aktiviteten höll på att dö ut, säger Carl-Åke Ahlqvist.

Efter ett par års experimenterande med olika material fick han tips om polyuretan via goda kontakter med en underleverantör till Volvo. Det funkade perfekt för mattcurling.

– Aktiviteten blev mycket väl mottagen inom handikappsektorn, säger han.

Sedan dess växte det och numera spelas det bland annat seriespel i olika distrikt inom PRO och SPF. Det finns ungefär 20 000 utövare i Sverige i dag och det spelas även i omkring tio andra länder.

Mattcurlingen i Tvååker arrangeras av både PRO och SPF så alla pensionärer får vara med, oavsett vilket förbund man tillhör. Det är något som är unikt i Sverige, enligt Roger Mellqvist, 79, som organiserar träningen.

– Det finns ingen annanstans vad jag vet. Det tycker jag är lite löjligt egentligen, säger han.

Nu när det är träning är det väldigt uppsluppen stämning i lokalen. Annat är det när det spelas match i Varbergsserien mot andra föreningar i trakten. Veckan innan hade det varit internt derby mellan Tvååker 1 och 2.

– Den här gången vann faktiskt vi, lag 1, över Evas lag. Så brukar det inte vara, säger Roger Mellqvist.

Lär mer om Falkenbergs FF här