Färjestad jublar över ett mål i den rekordlånga kvartsfinalmatchen mot HV71.

Matchboll Färjestad efter maratonmatch

Hemmaplansförbannelsen är bruten – men det krävdes tidernas längsta kvartsfinal i SHL-ishockeyn. Oskar Steen hittade rätt i slutet av sjätte förlängningsperioden, 3–2, och Färjestad har matchboll mot HV71.

|

Efter fyra raka bortasegrar bröt det stora hemmajublet ut två gånger i förlängningen av den femte matchen.

Första gången, när Jens Westins skott gick i nät via HV71-backen Nils Anderssons klubba, fastnade det i halsen – målet dömdes bort efter videogranskning.

Efter 117 minuter och en sekunds spel – den näst längsta SHL-matchen hittills – fick Färjestadsspelarna segervråla på riktigt.

Oskar Steen hade avgjort.

"Var på tiden"

- Den satt bra. Det kändes som att det var på tiden. Man var lite stum men jag kände mig ändå ganska pigg, säger matchhjälten.

Färjestad reste sig efter två tunga smällar, först HV71:s kvitteringsmål 20 sekunder före ordinarie tids utgång och sedan det bortdömda målet i första förlängningsperioden.

- Vi har skapat en stark tro på oss själva. Det här visar vilken moral vi har, säger Steen.

Nu tror han på ett avgörande på måndag.

- Det känns väldigt bra att åka ner dit nu. Vi har två segrar där och bra självförtroende.

Tredje gången gillt

Dramat i Karlstad handlade också om skyttekungens strid mot demonerna.

Michael Lindqvist återvände från Nordamerika till Sverige och Färjestad en bit in i säsongen och gjorde succé. Han hade bäst poängsnitt i laget i grundserien – 16 mål och lika många assist på 33 matcher – men i slutspelet har det kärvat ordentligt.

Tills han satte 1–1 i början av tredje perioden av match fem, i ett läge när hemmalaget var riktigt illa ute.

Efteråt bekräftade han att han hade längtat, med munnen full av pizza – ”en klassisk Vesuvio”.

- Jätteskönt. Det var ett tag sedan, säger Lindqvist.

Målet kom efter två tunga missar. Lindqvist hade ett friläge i första perioden men gjorde en tafatt dragning och i den andra gick hans rappa skott stolpe ut.

- Det var längesedan det tog så lång tid (mellan målen). Det är tungt att inte bidra, särskilt när man förlorar. Jag har haft lägen men har inte riktigt haft skärpan. Så det var skönt. Det var ett viktigt mål också, säger han.

Wännström tvåmålsskytt

Fyra minuter efter Lindqvists kvitteringsmål satte Linus Johansson 2–1 i spel i numerärt underläge.

Färjestad var på väg mot segern.

Det tog bara lite mer tid än hemmaspelarna och den fullsatta arenan hade räknat med.

Sebastian Wännström gjorde båda HV71:s mål efter att ha fått begränsat med speltid i de fyra tidigare matcherna.

Fakta: Fem längsta SHL-matcherna

1) Leksand–Färjestad, 1997, semifinal: 119 minuter och 16 sekunder.

2) Färjestad–HV71, 2019, kvartsfinal: 117 minuter och en sekund.

3) Timrå–Luleå, 2003, kvartsfinal: 112 minuter och 17 sekunder.

4) AIK–Skellefteå, 2012, semifinal: 110 minuter och 49 sekunder.

5) Linköping–Djurgården, 2018, kvartsfinal: 108 minuter och 38 sekunder.

Källa: Aftonbladet