Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marta och Modric årets bästa spelare

Marta och Luka Modric är årets bästa fotbollsspelare. De tilldelades Internationella fotbollförbundets pris på måndagens gala i London.

Fem år i rad, 2006–2010, utsågs Marta till årets spelare av Fifa. På måndagskvällen blev brasilianskan på nytt utsedd till världens bästa, på Fifas "The Best"-gala i London.

- Jag saknar verkligen ord. Alla undrar varför jag är så känslosam trots att jag har varit i den här positionen så många gånger. Men det är för att det betyder så mycket för mig. Från allra första stund visste jag att fotboll var det bästa i livet, sade Marta i ett tårfyllt tacktal.

- Det här är ett magiskt ögonblick.

32-åringen, som var nominerad för 14:e gången, ledde i april Brasilien till seger i Copa América för sjunde gången. Hon var med 13 ligamål också starkt bidragande till att Orlando Pride tog sig till semifinal i den nordamerikanska proffsligan NWSL.

Modric tackade Boban

På herrsidan gick priset till kroaten Luka Modric, som ledde sitt land till ett överraskande VM-silver i somras.

- Det är en stor ära och en fantastisk känsla att stå här. Det här är inte bara mitt pris. Det här priset delar jag med mina lagkamrater i Real Madrid och med alla spelare i det kroatiska landslaget, sade Luka Modric.

Han skickade också en hälsning till Zvonimir Boban, som var lagkapten i det Kroatien som tog VM-brons i Frankrike 1998.

- Han var min stora förebild, och det som de uppnådde där gav oss tron att vi kunde göra det vi gjorde i Ryssland. Det här visar att alla drömmar kan gå i uppfyllelse.

Lyontränare prisad

Årets tränare på damsidan blev Reynald Pedros, som ledde Lyons damer till en trippel – ligan, cupen och Champions League. På herrsidan gick priset till Didier Deschamps, som förde Frankrikes herrar till VM-guld.

- När jag tog det här jobbet ville jag hjälpa till att lyfta damfotbollen. Jag vill tacka alla mina spelare. Jag får uppleva fantastiska saker och lär mig otroligt mycket av er, sade Reynald Pedros.

Fifas världslag, herrar, dominerades av Real Madrid. Den spanska storklubben fick med fyra spelare i elvan, som dessutom innehöll Cristiano Ronaldo, som lämnade Real för Juventus inför den här säsongen.

Hela elvan: David De Gea – Dani Alves, Raphaël Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modric, N'Golo Kanté, Eden Hazard – Kylian Mbappé, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.