Mardrömsbeskedet för Johaug – missar OS

Det blir inget OS 2018 för Therese Johaug. På tisdagen dömdes norskan till 18 månaders avstängning av idrottens skiljedomstol, CAS. Det betyder att hon är avstängd över OS, som hålls i februari. – Jag är helt knäckt, säger hon.

ANNONS
|

Beskedet från Cas har dragit ut på tiden och den 29-åriga skidstjärnan har väntat hela sommaren på beslutet från idrottens skiljedomstol som avgör hur lång dopingavstängningen blir. Till en början stängdes Johaug, efter flera turer, till sist av i 13 månader av Norges idrottsförbund, räknat från oktober 2016. Senare beslutade dock Fis att ta fallet vidare till Cas.

Cas tog under tisdagen sitt slutgiltiga beslut hur länge Johaug ska stängas av. Vid lunchtid slog domstolen i ett pressmeddelande fast att norskan stängs av 18 månader från och med oktober 2016. Det betyder att hon är avstängd över OS i Sydkorea nästa år.

ANNONS

– Först vill jag bara säga att jag är helt knäckt. Jag hade en dröm om att åka i OS, men det fick jag besked om i går att jag inte får. Jag har försökt jobba på och tränat ofantligt mycket för att lyckas på OS, så det var väldigt tufft. Jag tycker inte straffet är rättvist. Jag tycker jag har blivit orättvist behandlad, säger Johaug under en presskonferens.

LÄS OCKSÅ: Ljungqvist inte förvånad över domen: "Rimlig"

"Vill tacka det norska folket"

Trots domen som stoppar henne från OS finns ingen plan på att ge upp elitkarriären.

–Jag har sagt tidigare att jag inte kommer att ge mig förrän jag står på startlinjen igen. Och det står jag fast vid här i dag. Det blir VM i Seefeld som blir mitt nästa mål, och det är ett och halvt år kvar. Jag vill tacka det norska folket som har stått bakom mig under den här tunga tiden. Utan dem hade jag inte klarat det, säger hon.

Domen följer det Internationella Skidförbundets, FIS, rekommenderade avstängningslängd. I mars föreslog förbundet att avstängningen skulle bli mellan 16 och 20 månader.

LÄS OCKSÅ: Björgen: "Avstängningen är djupt orättvis"

"Finner inga ord"

Juryn förklarar sitt beslut på följande sätt: "Ms Johaug misslyckades med att genomföra en grundläggande kontroll på paketet, vilket inte bara är listat som en förbjuden substans utan också hade en tydlig dopnings-varning på sig."

ANNONS

– Jag finner inga ord. Jag har inte tänkt på något annat än att jag missar OS. Om det är politik eller något annat, det betyder ingenting för mig.Jag får inte tävla i OS och det var det som var min dröm. Jag har inte mer att säga i dag, säger Therese Johaug.

Detta har hänt i Johaugfallet:

4 september 2016: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår.

19 oktober: Johaug stängs under utredning av i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26–27 januari 2017: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

4 maj: Britten Eren Romano F Subiotto väljs till ordförande i domarpanelen i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G Benz som sin domare i målet, medan Fis valde finländaren Markus Manninen.

15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.

30 maj: Johaug lämnar in en motöverklagan till Cas – i hopp om att bli helt frikänd.

6 juni: Johaug förhörs i idrottens skiljedomstol (Cas) i Lausanne.

ANNONS