Malmös Fredrik Händemark jublar efter 5–1 målet mot Mora.
Malmös Fredrik Händemark jublar efter 5–1 målet mot Mora.

Malmötränaren: "Grymt tufft år för oss"

Malmö har haft viktigare saker än ishockey att hantera den här säsongen. Spelare och ledare har drabbats av svåra sjukdomar i familjen samtidigt som laget har åkt på tunga skador.

ANNONS
|

Redan efter ett par SHL-omgångar tvingades Malmös assisterande tränare Jesper Mattsson ta en paus från ishockeyn på grund av att hans son kämpar med en svår blodsjukdom. I november tog även lagkaptenen Erik Forssell timeout från ishockeyn sedan hans dotter drabbats av cancer.

- Det har varit ett grymt tufft år för oss i omklädningsrummet. Killarna förtjänar ett jäkla beröm. För många dagar har varit jäkligt tuffa att hantera, säger Malmötränaren Peter Andersson efter att laget säkrat en kvartsfinalplats via 6–1 hemma mot nästjumbon Mora.

ANNONS

Svetsat samman gruppen

Lägg även till att veteranen Erik Andersson, 35, fick avsluta säsongen i januari efter att han drabbats av en hjärnskakning tidigare under säsongen. Samma beslut tvingades Carl-Johan Lerby ta – också på grund av hjärnskakning – i februari.

- Jag är grymt stolt över laget. Vi har klarat en topp sex-placering och det tycker jag är bra gjort. Ta det inte som att jag firar, för det gör jag inte, men jag tycker att killarna är värda beröm, säger Andersson.

TT: Har alla motgångar svetsat samman gruppen?

- Jag hoppas att det har gjort det. Och det är också känslan när vi är tillsammans – att vi har vuxit ihop på ett väldigt bra sätt, säger Andersson.

Efter positivare besked från läkarhåll var Jesper Mattsson och centern Erik Forssell tillbaka i båset respektive på isen i slutet av februari. Mot Mora i den sista grundserieomgången svarade Forssell för två mål och han har nu gjort totalt fyra mål på sju matcher sedan comebacken.

ANNONS

- Jag kan inte klaga på något. Även om man ligger efter i träningen så känner jag mig ändå ganska pigg i kroppen. Man är väl kanske mindre sliten än vad man kan vara efter en normal säsong, om man ska se det positiva i det, säger Forssell.

TT: Går det fokusera på hockeyn med tanke på allt som hänt?

- Ja, det tycker jag, säger Forsell.

- När man åker härifrån har jag lite annat att fokusera på. Min fru brukar väl säga att jag går in i en slutspelsbubbla, men i år blir det väl lite annorlunda. När man är hemma så måste vara fokuserad där och då, men när man är i ishallen och ute på planen är det lätt att fokusera på ishockeyn.

ANNONS

"En av de stora drakarna"

Nu väntar Frölunda i kvartsfinal för Malmö. Ett lag som skåningarna har pluspoäng mot denna säsong (8–4) efter två segrar under ordinarie tid och två strafförluster.

- Det ska bli kul att möta en av de stora drakarna, säger Peter Andersson.

- Vi har spelat bra mot dem både förra säsongen och den här säsongen. Vi kommer att vara väldigt väl förberedda när det väl drar igång.

TT

Fakta: Frölunda–Malmö

Tabelltrean Frölunda ställs mot sexan Malmö i en av fyra SM-kvartsfinaler, som avgörs i bäst av sju matcher.

Frölunda inleder matchserien hemma i Scandinavium den 19 mars – nästa möte spelas i Malmö den 21 mars. Via en bättre tabellplacering har Göteborgslaget fördel av hemmaplan i en eventuell sjunde kvartsfinal.

Samtliga matchdagar i serien: 19, 21, 23, 25, 27 (eventuellt), 29 (ev) och 31 (ev) mars.

Under grundserien har Malmö vunnit två av mötena med Frölunda efter ordinarie tid och Frölunda har tagit två straffsegrar mot skåningarna.

Möten lagen emellan i grundserien: Malmö–Frölunda 2–3 efter straffar, Frölunda–Malmö 3–4, Malmö–Frölunda 5–0, Frölunda–Malmö 2–1 efter straffar.

ANNONS