Malmös Veljko Birmancevic gjorde ett mål och en assist.
Malmös Veljko Birmancevic gjorde ett mål och en assist. Bild: Andreas Hillergren/TT

Malmös drömminuter gav seger i CL-kvalet

Efter några drömminuter i den andra halvleken har Malmö skaffat sig ett drömläge att nå Champions League-spel. Skotska mästarna Rangers besegrades med 2–1 på hemmaplan.

En imponerande intakt nolla i förlustkolumnen under förra årets ligaspel, och inte enda enda förlust i Europakval under Steven Gerrard som tränare.

När MFF-spelarna ställde upp bredvid de skotska mästarna ställdes drömmen om Champions League för första gången den här säsongen på sin spets.

I början av matchen var det gästerna från Glasgow som spelade bäst. Rangers kontrollerade spelet i inledningen, men Malmö vaknade till. Efter 20 minuter kom den första MFF-chansen. Jo Inge Berget fick en fin passning av Anders Christiansen och avlossade ett skott med vänsterfoten som Allan McGregor i Rangersmålet tvingades slänga sig för att rädda.

Mersmak för Malmö

Även Rangers hade en del chanser, bland annat Ryan Kents skott strax före halvlek, som dock täcktes av Malmöförsvaret.

De svenska mästarna gick till paus med lite mersmak. Gästerna från Skottland har bara hunnit spela en match den här säsongen och verkade något ringrostiga.

Och bara två minuter in i den andra halvleken skickade Malmös Sören Rieks in 1–0 på volley efter ett inspel från Veljko Birmancevic. 23-åringen nöjde sig inte med en assist. Innan klockan visat 50 minuter spelade snodde Christiansen bollen och spelade in den till Birmancevic som satte 2–0 och fullbordade Malmös drömöppning av den andra halvleken.

Övertaget försvann

När chocken lagt sig vaknade Ragers till lite mer och Malmös spelövertag försvann mer och mer. Men det skulle dröja till den femte tilläggsminuten innan Rangers fick in sin reducering. Med matchens sista spark skickade Steven Davis in bollen på Kents passning, en boll som Johan Dahlin inte kunde nå.

– Malmö gjorde två väldigt bra mål, all respekt till det. Vi tappade lugnet under ett par minuter och då blir du straffad direkt på den här nivån, säger Rangerstränaren Steven Gerrard enligt Aftonbladet.

– Vi tappade vår plan totalt under fem minuter och straffades vid två tillfällen. Vårt mål på övertid är otroligt viktigt och möjliggör en supermatch på Ibrox nästa vecka. Sett till hela matchen är jag besviken, men nästa vecka kommer det bli något helt annat, med läktarna och passionen. Förhoppningsvis har vi en del nya ansikten med oss också som kan förstärka laget.

Malmös tränare Jon Dahl Tomasson hade, av förklarliga skäl, en lite mer positiv syn på kvällens match.

– Jag är stolt och frustrerad på samma gång. Det är en fantastiskt insats av killarna, men så får vi tyvärr en kalldusch i slutet. Vi håller drömmen vid liv. Vi gjorde en fantastisk insats och en stor eloge till killarna som följde vår gameplan helt perfekt mot en duktig motståndare, säger Jon Dahl Tomasson till Aftonbladet.

Malmö har allt att spela för i returen, som spelas på Ibrox stadium i Glasgow nästa tisdag

Om MFF tar sig vidare från dubbelmötet möter man vinnaren mellan grekiska Olympiakos och PFC Ludogorets från Bulgarien.

Om skåningarna däremot förlorar får de sikta in sig på playoff till Europa League. Där ställs laget i så fall mot vinnaren i mötet mellan Kairat Almaty från Kazakstan och armeniska Alsjkert från Jerevan.