Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Malin H Larsson sadlade om

Hästintresset har funnits sedan unga år. …Men nu har Malin H Larsson hittat sin nya nisch. Nu har hon halkat ner från sadeln till sulkyn. …Nu är det travträning som gäller.

Facit så här långt är inget att klaga på. Hennes enda travare – My Sweet Devil – har två starter och två segrar. Hundraprocent, med andra ord. Och 27-åriga Malin H Larsson från Stamnared skrattar gott åt konstaterandet.
– 35 000 kronor i segerpremier, det är långt mer än vad hästen kostade, säger hon. Jag ligger på plus.

Och framgångarna ger mersmak. Nu ska stallet i Stamnared byggas ut och planer finns på ett nytt hästköp. Hittills finns det plats för My Sweet Devil, ridhästen Counting Cards och dottern Livias ponny.
– Nu kan jag tänka mig att hitta en valack, säger Malin.
Förstavalet var ett sto, med tanke på att också avla kommande föl. Femåriga My Sweet Devil hittade Malin i Dalarna.
– Den hundramilsresan var värd sitt pris. Mina hästvänner var kanske inte helt övertygade om My Sweet Devils kapacitet, men två travsegrar senare har de ändrat uppfattning.

Mathias Alm styrde stoet till seger i första starten på Åby och det gick lika bra i andra starten på samma bana, med André Ekblad i sulkyn. En hundraprocentig segerrad, med andra ord, för amatörtränare Larsson.
– Alla kan lyckas, det är jag väl ett bevis på, säger Malin och skrattar igen.

Hon har nära till skrattet, den 27-åriga fotterapeuten, som delar sin arbetstid mellan det egna företaget och en halvtidstjänst på Varbergs Sjukhus.
– Jag hade en salong tidigare, nu handlar det mer om hembesök, berättar Malin.
Så var finns det plats för den nya karriären som travtränare?
– Tja, det blir väl att avveckla mitt företag.

För tränarstarten har givit mersmak. Tankar finns redan på en utökning av verksamheten och kanske ta en tävlingslicens i monté. Ja ni vet, den där varianten där man rider sin häst i trav. I sadel i stället för i sulky. 
Det var faktiskt så allt började för Malin, när hon pluggade i Göteborg. Hon gjorde avstickare till Åby travskola på vägen hem till Stamnared, genomgick en montékurs, hittade My Sweet Devil (som tidigare kvalat i monté), tog tratvtränarlicens och – fick ett H tillagt till sitt tränarnamn. När Malin gifte sig med sin Alexandra, bytte efternamn från Johnsson till Larsson, så blev det namnkrock hos ATG. Det fanns redan en Malin Larsson inom travsporten.
– Jag har Helen som andranamn, så jag lade till den initialen, blev Malin H Larsson, förklarar hon.
Malin H och Stig H, något kaxigt?
– Jo, jag vet. Fast lite kul också, säger Malin om den uppenbara initialkopplingen till travsportens legendar, Stig H Johansson.

Den hundraprocentiga segerraden sätts på spel igen den första november, då V64-tävlingar körs på Axevalla, utanför Skara.
– Vi har i alla fall anmält My Sweet Devil. Hon lär ha poäng tillräckligt för att få vara med, säger Malin,
Och det är redan bestämt att Mathias Alm, premiärvinnaren bakom "djävulen", sitter upp i sulkyn igen. Malins första tränarseger kom i september, bara en månad efter att hon kvitterat ut sin licens.
– Jag har fått en otrolig resa, helt fantastisk, säger Malin.Jag köpte egentligen min häst bara för att ha på kursen. Anmälde sedan henne till start mest för att kolla hur långt vi kommit.

Nykomlingen Larsson och hennes enda häst har redan satt avtryck. Och blivit varmt välkomnad.
– Jag måste säga att travfolket är fantastiskt trevligt, glatt och hjälpsamt.

Lär mer om Falkenbergs FF här