Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Mattsson under den första SM-finalen.

Målvaktsjättens sköna genombrott

Han tvingades ta timeout i slutet av januari – nu spelar Frölundamålvakten Johan Mattsson, 26, sin bästa ishockey i karriären och är hetast i slutspelet.

Den storväxte målvakten, 193 centimeter lång, har varit en jätte i slutspelet så här långt med nio segrar på elva matcher efter påskdagens 5–3-seger över Djurgården i den första finalen.

Med en räddningsprocent på 93,65 procent leder han målvaktsligan överlägset och nämns redan som favorit till Stefan Liv Memorial Trophy, priset som går till slutspelets mest värdefulle spelare.

Inte illa av en målvakt som först nu får uppleva ett SM-slutspel som förstemålvakt och som i januari tvingades till en kortare timeout.

Stressen gav migrän

Då hade hans sambo Caroline drabbats av komplikationer i graviditeten, deras fyraårige miniatyrbullterrier hastigt avlidit och i bakhuvudet snurrade också tankar kring att hans kontrakt med Frölunda skulle gå ut. Stressen över allt det där ledde till migränattacker.

Nu är han pappa till Charles, har skaffat sig en ny hund och skrivit nytt tvåårskontrakt.

TT: Vad har det betytt att bli pappa?

- Jättemycket. Jag har lärt mig otroligt mycket saker om mig själv och hur livet funkar. Jag har gått igenom tunga perioder tidigare också, men det blev lite extra mycket med barnet som var på väg och kontraktsår, säger han.

Mattsson har tagit över platsen som förstemålvakt från Johan Gustafsson, finalhjälten från 2016. Tränaren Roger Rönnberg är inte förvånad över att Mattssons genombrott kommit nu.

- Det känns ganska logiskt, han har tränat på bra och är trygg som människa och i sin matchplan. Han har jobbat jättebra tillsammans med teamet med Johan Gustafsson och Kristoffer Martin (målvaktstränaren). De bildar ett väldigt bra team, säger Rönnberg och fortsätter:

- På isen är han väldigt placeringssäker och tät, är väldigt tidigt på plats och får många svåra räddningar att se enkla ut.

Premiär i Globen

Efter 5-3-segern i Scandinavium vänder finalserien till Stockholm och Globen. Mattsson är stockholmare, från plantskolan Huddinge.

- Det är första gången jag spelar i Globen. Jag har fixat biljett åt morsan, resten av familjen får följa matchen från tv-soffan. Det ska bli roligt, vi åker dit och ska försöka sno en match. De kommer nog att komma ut hårt inför sin hemmapublik, så det gäller att vi börjar matchen bättre än senast.

Apropå bebislycka. Johan Mattsson skickade en grattishälsning till finalkonkurrenten Adam Reideborn när denne blev pappa i förra veckan. De två gjorde en säsong tillsammans i Djurgården när laget gick upp i SHL för fem år sedan.

Ett bra minne för Mattsson – men ett SM-guld vore så klart bättre.

- Det skulle betyda jättemycket, det är fortfarande lite tidigt ännu att fundera på det, men det är därför man spelar och sliter elva månader om året. Det är skönt att ha tagit sig ända hit och vi har bra förutsättningar att gå hela vägen.