Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Anvegård under landslagets träning på Kamratgården inför VM-kvalmatcherna mot Kroatien och Ukraina.

Målmaskinen kan debutera mot Kroatien

Anna Anvegård, 21, är den ständiga målskytten som har susat fram genom seriesystemet. På torsdag kan hon debutera i fotbollslandslaget i VM-kvalmatchen mot Kroatien.

Forwarden Anna Anvegård är ett nytt ansikte i förbundskapten Peter Gerhardssons trupp. För bara drygt sex veckor sedan var hon nykomling i damallsvenskan efter att hon hade skjutit sitt klubblag Växjö från elitettan till högsta serien. Skytteligan vann hon på 33 mål.

- Jag har bra spelförståelse och är väldigt bra på att hitta målchanser. Det är klart att man har tränat extra på avslut, men mycket sitter i känslan att man vet var målet är, säger hon.

Ingen svacka

21-åringen från Bredaryd har heller aldrig hamnat i någon period av måltorka. Innan damallsvenskans start hade hon gjort makalösa 146 seriemål på fem år. Säsongens skörd ligger på fyra mål och inleddes i tredje omgången mot Hammarby, där hon avgjorde i 2–1-vinsten.

- Det var två–tre matcher innan jag kom in i det. Sedan lossnade det mot "Bajen" och då gjorde jag två mål. Då slapp jag tänka på det.

Under våren har hon noterat att förbundskapten Peter Gerhardsson har varit och tittat på några av Växjös matcher, men hon vågade ändå inte hoppas på att bli uttagen i A-landslaget.

Sedan fanns hon med på listan till samlingen i Göteborg.

- Det var bara enorm glädje.

VM är avlägset

Veckan har inletts med två mindre intensiva träningar. Under onsdagens träning på Gamla Ullevi ska förbundskaptenen testa spelsystem. Hon känner att chansen att få spela i torsdagens match mot Kroatien finns inom räckhåll.

- Då gäller det för mig att visa framfötterna.

- Det är klart att det är tufft. De som har varit med och spelat innan är rutinerade och gör det bra. Men Peter sade på ett möte att alla ska se sig som startspelare i matchen. Det är klart att man ger allt för att stå där på torsdag för att starta, säger hon.

En ytterligare chans till spel finns redan i nästa vecka borta mot Ukraina. Sverige har fyra kvalmatcher kvar i gruppen innan VM i Frankrike inleds om ett år.

Så långt in i framtiden vill dock inte Anna Anvegård spekulera.

- Det känns rätt avlägset, nu är första lägret här så det gäller att visa både här och hemma i klubblaget att man hör hemma här på resan.