Hockeyexperten Petter Rönnqvist berättar vad han gör nu när det inte finns några matcher att kommentera.
Hockeyexperten Petter Rönnqvist berättar vad han gör nu när det inte finns några matcher att kommentera. Bild: Pontus Lundahl/TT

"Många kollegor till mig fick helt tomt"

Hockeysäsongen ställdes in och fotbollens seriestart har flyttats fram. Då får tv-bolagens experter syssla med annat.
– Jag har tur som har företaget att falla tillbaka på, säger C Mores Petter Rönnqvist.

ANNONS

Några dagar efter att sista omgången spelades inför tomma läkare var SHL över. Ett besked som hos Petter Rönnqvist resulterade i tomhet, förståelse och känslan av att det var det enda tänkbara beslutet. Men också rädsla.

Inte om den egna vardagen.

C Mores expert funderar i stället mycket på det sportsliga som drabbats av coronaviruset spridning: klubbar, klubbarnas sponsorer och klubbarnas fans.

"Större grejer"

– Det är jättetomt, så klart, men man har nästan inte hunnit fundera för att det är andra större grejer som snurrar runt, säger Rönnqvist.

– Det här kommer att kännas för hockeyn och hela idrottsvärlden.

TT: Vad blir det för följder?

ANNONS

– Det vore förmätet att jag satt här och visste allting men det är klart att tankegångarna går eftersom jag är inne i affärsvärlden. Jag förstår att det här kommer att få följder. Du har allt från lokala sponsorer till större sponsorer, och alla är drabbade. Allt kommer att skäras ner.

– Klubbarna förlorar de här matcherna som skulle vara fullsatta... men det blir nästan sekundärt när man tänker på alla företag som stöttar hockeyvärlden och idrottsvärlden i stort.

Den inställda hockeysäsongen innebar att timmarna i rollen som expert försvann, vilket har inneburit att många frilansande specialister och kommentatorer fått "ledigt".

– Jag vet att många kollegor till mig fick helt tomt. De hade planerat både tidsmässigt och ekonomiskt att ha fullt upp nu. Jag har tur som har företaget att falla tillbaka på, säger han.

Ja, för Rönnqvist fortsätter vardagslivet i princip som vanligt och när viruset nu har stoppat allt sportjobb kan han i stället lägga tid på att sköta sitt fisk- och skaldjursföretag.

Och det är välbehövliga timmar då restaurangbranschens kamp om överlevnad även i vissa områden påverkar försäljningssiffrorna.

– Vi har tur som har en balans i företaget, där vi har en sida med konsumentprodukter som går bra. För sedan har vi en restaurangsida som är helt död. Det har varit konstiga två veckor, folk och kunder ringer och gråter. Det har varit väldigt känslomässigt. Folk klarar inte det här mycket länge till. Det är katastrof, säger Rönnqvist.

ANNONS

"Nonchalerar sjukdomen"

Fotbollsexperten Alexander Axén, som efter förra säsongen lämnade C More för Discovery, har full förståelse varför seriestarterna har flyttats fram på grund av virusets utbredning men begriper inte varför personer tar för lätt på det som sker i samhället.

– Vi har inte riktigt tålamodet längre, den här MTV-generationen som bara ska zappa vidare hela tiden. Det är där vi är nu. Många nonchalerar sjukdomen för att man inte tycker att man har tid att vänta i stället för att lyssna, göra rätt och därifrån kunna leva igen, säger han.

TT: Hur orolig är du för framtiden?

– Jag känner att jag inte kan vara orolig, om någon tar något beslut så gör de det för vårt eget bästa. Jag litar helt på de som kan det här.

Husfixande i Örebro

TT: Hur påverkas du av det här?

– Min situation får komma i andra hand.

Vardagen fylls nu med ännu mer förberedelse – ett arbete som Axén kallar för "en statistisk djungel" – och en hel del småpulande på huset och tomten i Örebro.

– Det finns inget slut, så kan man säga. Det är tunga dagar, alltså. Jag får jobba med kroppen och det är slitsamt, säger han.

– Det är så här när man köper hus. Den som tror att det ska bli lugnt, den har inte förstått vad det handlar om.

ANNONS

Anders Wallin/TT

ANNONS