Tvåan Anna Swenn-Larsson, vinnaren Mikaela Shiffrin och trean Wendy Holdener firar på prispallen i Maribor.
Tvåan Anna Swenn-Larsson, vinnaren Mikaela Shiffrin och trean Wendy Holdener firar på prispallen i Maribor.

Lycklig Swenn-Larsson hyllades av Shiffrin

Anna Swenn-Larsson grät i Flachau efter grenslingen som diskvalificerade henne. Mikael Shiffrin tröstade och den alpina skiddrottningen hade inte glömt händelsen.

ANNONS
|

Shiffrin vinner och vinner. Dubbeln i Maribor – storslalomen i fredags och slalomen 24 timmar senare – förde upp henne på 56 segrar i världscupen. Bara Lindsey Vonn (82) och Annemarie Moser-Pröll (62) har fler på damsidan. Och då är Shiffrin sex veckor från att fylla 24.

Anna Swenn-Larsson blir 28 i sommar. Hon har aldrig vunnit en tävling, trots talang, vilja, kunnande och flera års kuskande på den alpina världscupscirkusen.

Men sällan har branschen sett en lyckligare tvåa än i Maribor på lördagseftermiddagen. Hon hoppade på skidorna, slängde gång på gång upp armar och stavar i luften och visste inte riktigt vad hon skulle göra med all glädje som bubblade inombords.

ANNONS

Tills tanken slog henne. Tänk om...

Vågade inte vara helt säker

Minnesbilder från den bedrövliga kvällen i Flachau för tre veckor sedan poppade upp. Hon var minst lika glad efter målgången då, i tron att hon blivit trea och äntligen nått en plats på pallen igen, fem år efter det första och senaste besöket i Åre. Plötsligt vändes tillvaron upp och ned. Domarna såg en grensling – Swenn-Larsson var inte medveten om den – och tog det enda möjliga beslutet. Diskvalifikation.

- När jag kom ned nu blev jag sjukt glad men samtidigt kände jag att jag kanske inte skulle vara för glad. Men det kändes som om jag åkte rätt, säger Swenn-Larsson som var 77 hundradelar efter Shiffrin.

Frida Hansdotter, fyra och precis bakom schweiziskan Wendy Holdener, var först framme, gav Swenn-Larsson en kram och lugnade henne:

- Du kan vara säker.

ANNONS

Lagkompisar, svenska ledare, kollegor och konkurrenter, alla ville gratulera. Swenn-Larsson verkade inte riktigt fatta vad som pågick, ovan som hon är vid situationen och alla procedurer kring prisceremonier. Funktionärer visade vägen till podiet i målområdet.

Skumpa i ögonen

Där hyllade Mikaela Shiffrin henne i ett kort tal till publiken.

- Jag är så glad för Annas skull. Hon är kanske den största segraren här i dag.

Varpå Shiffrin skakade skumpaflaskan och riktade en stråle mot svenskan som inte alls hade koll på läget. En skvätt träffade henne i ögonen. Swenn-Larsson gav snart igen och började jaga – Wendy Holdener.

- Jag tog lite fel där, säger Swenn-Larsson och skrattar. Jag såg inte vem det var eftersom jag fick lite i ögonen.

Arg på Shiffrin var hon inte. Tvärtom. Amerikanskan visade en sportslig och medmänsklig sida när Anna Swenn-Larsson mådde som sämst i Flachau.

ANNONS

- Hon har verkligen varit snäll mot mig.

Fokus på åkningen

TT: Har du längtat länge efter den här dagen?

- Ja, men jag har också försökt att inte tänka på det, att inte fokusera för mycket på pallen utan på åkningen. Försöka fortsätta åka bra. Det är klart att jag haft som mål att komma på pallen, men man får inte stirra sig blind på det. Då tar det bort fokus från min åkning.

TT: Bästa som kunde hända inför VM i Åre?

- Det känns så klart jättekul att ha med sig, men Åre är en ny tävling och det finns många starka åkare.

Bakom suveränen Shiffrin visade Swenn-Larsson och Frida Hansdotter att två svenskor har kapaciteten och formen att utmana om medaljerna i slalom.

ANNONS

- Superhärligt, att vi är två vi kan luta oss mot, säger Hansdotter.

VM-slalomen avgörs lördag 16 februari.

Maribor, TT:s utsände

Fakta: Anna Swenn-Larsson

Född: 18 juni 1991.

Klubb: Rättviks SLK.

Bor: Åre.

Familj: Pojkvännen Mattias Rönngren.

Meriter:

VM: 16:e i S:t Moritz 2017, 22:a i Vail 2015, 23:a i Schladming 2013, samtliga i slalom.

OS: Femma i Pyeongchang 2018, elva Sotji 2014, båda i slalom.

Världscupen: Tvåa i Maribor 2019, trea i Åre 2014, fyra i Flachau 2013, femma i Crans Montana 2016, samtliga i slalom.

Aktuell: Tog karriärens andra pallplats i Maribors slalom på söndagen och är tillsammans med Frida Hansdotter två stora svenska medaljhopp i VM i Åre som invigs på måndag.

ANNONS