Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Joel Lundqvist.

Lundqvist: "Viktigt knipa förstaplatsen"

Rivalmöte och kamp om en direktplats till kvartsfinalen. Det står en hel del på spel i Finnkampen för Tre Kronor.

Efter att Damkronorna förlorat sin OS-kvartsfinal mot Finland stort är det nu dags för herrarna att försöka ta blågul revansch i en ny Finnkamp.

Segraren i gruppfinalen tar hem förstaplatsen och är direktkvalificerad för kvartsfinal, medan förloraren riskerar att få spela åttondelsfinal.

- Det är klart att det är stor skillnad på att spara sig en match i en sån här tajt turnering med många matcher på kort tid. Det sliter i slutändan om du ska gå hela vägen, säger Lundqvist.

Bästa grupptvåan ur de tre grupperna går också direkt till kvartsfinal, men för det kan det behövas sju poäng och Tre Kronor har sex.

Ställs mot sensationen

Sedan har vi rivaliteten också, ingen vill förlora en Finnkamp.

- Man vet hur det kommer att bli. De är aggressiva i sin spelstil och det brukar bli rätt fysiskt, en kamp där ute. Så det är inga nyheter, säger Frölundakaptenen som trivs när det blir hett.

Mot Finland ställs också svenskarna mot 18-åriga juniorsensationen Eeli Tolvanen som har gjort dundersuccé och med sex poäng, tre mål och tre assist, ledde poängligan när alla lag hade spelat två matcher.

TT: Vad vet du om honom?

- Det är vad man har hört och läst. Jag har sett några highlights där han är väldigt skicklig och ser spelet väldigt bra. Framför allt i powerplay är han skicklig där han styr och ställer och har ett bra skott. Så att minimera utvisningarna är steg ett och sedan att försöka ta bort honom så bra som möjligt.

Måste höja sig

Lundqvist är nöjd med två raka segrar, men tycker att hans lag måste höja sig.

- Vi känner självklart att det finns saker vi måste vässa till, vilket är naturligt i början av turneringen. Vi måste spela större och starkare med puck och etablera mer spel i anfallszon och powerplay måste komma upp.

Tre Kronor tog en träningsledig dag efter två matcher på två dagar, men några av spelarna träffade media utanför OS-byn.

De njöt av solsken, värme och överraskande lite vind – detta OS kommer av många att bli ihågkommet som den stora blåsningen på grund av vädret.

Viktor Stålberg, segerskytt mot Tyskland, om livet i OS-byn:

- Ganska spartanskt skulle jag vilja säga. Det är inte mycket möbler i lägenheterna, vi har några klappstolar och ett pingisbord i vårt rum och några sängar som inte är jättesköna. Men det funkar. Det är kul med ett OS, det är en gång i livet man får uppleva det på plats.

TT: Blir det tv-spel eller pingis för dig?

- Pingis, jag är lite för gammal för tv-spel, skrattar 32-åringen.