Joel och Henrik Lundqvist firar VM-guldet i ishockey 2017. Nu ställer de upp som ambassadörer för den svenska OS-kandidaturen.
Joel och Henrik Lundqvist firar VM-guldet i ishockey 2017. Nu ställer de upp som ambassadörer för den svenska OS-kandidaturen.

Lundqvist: OS på hemmaplan mycket speciellt

ANNONS
|

De kommer inte själva att vara med i OS 2026. Men hockeybröderna Henrik och Joel Lundqvist ställer gärna upp som ambassadörer för den svenska kandidaturen till vinterspelen om sju år.

"OS på hemmaplan vore förstås något mycket speciellt för alla aktiva. Det är också en stor möjlighet för Sverige som land att visa världen vilka vi är. Som gammal Åre-bo så tycker jag personligen det vore väldigt häftigt att se olympiska spel i Åre", säger stjärnmålvakten Henrik Lundqvist i ett pressmeddelande.

Han var med i det OS-lag som tog guld 2006 och silver 2014.

ANNONS

"Personligen minns jag uppväxten i Åre på 80-talet då vi sökte spelen ett flertal gånger. Då räckte det inte hela vägen", säger Frölundaforwarden Joel Lundqvist.

Sveriges olympiska kommitté har förutom tvillingarna Lundqvist fått åtta andra nya namn som ambassadörer för sin OS-kandidatur och det totala antalet är nu 49 idrottare eller före detta idrottare.

Stockholm-Åre är tillsammans med Milano-Cortina i Italien de enda kvarvarande kandidatstäderna för OS och Paralympics 2026. Beslut om spelen tas i Lausanne den 24 juni.

TT

Fakta: De nya OS-ambassadörerna

Henrik Lundqvist, ishockey. Joel Lundqvist, ishockey, Henrik Harlaut, freeskiing, Peter Ojala, kälkhockey, Anna Laurell, boxning, Sofia Mattsson, brottning, Mattias Andersson, handboll, Aaron Lindström, alpint parasport, Maximilian Gyllsten, kälkhockey, Anna Lindberg, simhopp.

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan. Till dess har den svenska regeringen lovat att ta beslut om säkerhetsgarantin.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

24 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

ANNONS