Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Joel Lundqvist. Arkivbild.

Lundqvist OS-kapten i Tre Kronor

Joel Lundqvist ledde Tre Kronor till VM-guld som lagkapten i våras. Nu får han samma roll i OS i Pyeongchang.

- En stor ära. Hedrande. Jag fick beskedet av Rikard (Grönborg) på isen. Ska bli riktigt kul, säger Frölundaspelaren till Aftonbladet.

Det var ingen skräll att ansvaret hamnade just på Lundqvist. Backarna Staffan Kronwall och Erik Gustafsson blir assisterande kaptener.

- På VM blev jag förvånad att jag fick uppdraget, men nu förstod jag väl att jag var en av kandidaterna. Men det är stort att bara vara på ett OS och nu blir jag kapten, säger Lundqvist.

Den snart 36-årige landslagscentern är äldst i laget och har vunnit tre VM-guld men gör debut i OS-sammanhang. Han hoppas bidra med rutin från sina år i landslaget.

- Försöka finnas där hela tiden och vara aktiv. Vara en länk mellan förbundskaptenen och spelarna och kolla av vad vi kan vässa till eller förtydliga. Jag vet när vi behöver driva på. I spelet kan jag vara fysisk på isen och vara bra vid tekningar, säger han.

Linus Omark stod över Tre Kronors träning på fredagen på grund av en lättare förkylning.

Det svenska laget tränar inför OS-turneringen i Incheon utanför huvudstaden Seoul. Där möter de Kanada i en träningsmatch på måndag innan avfärden till Gangneung där OS-hockeyn spelas. Premiärmotståndare är Norge den 15 februari.