Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Lundqvist gör sitt första pass med Tre Kronor inför VM.

Lundqvist: "Jag tar inget för givet"

Henrik Lundqvist, 37, hade en av sina motigaste säsonger när New York Rangers missade Stanley Cup. Just därför ville han spela VM med Tre Kronor. Men det är en delvis ny situation som möter veteranmålvakten i landslagsmiljö.

Kollegan och konkurrenten Jacob Markström har, siffermässigt och enligt en enig expertis, en starkare säsong bakom sig i NHL-hockeyn med Vancouver.

Så vem ska stå?

Eller rättare sagt: Vem är förstemålvakten när det – som det är tänkt – drar ihop sig till de avgörande matcherna i Tjeckien om några veckor?

Lundqvist eller Markström?

Gamla meriter har betydelse, men i den knivskarpa konkurrensen avgör dagsformen och Lundqvist är inte där han vill vara.

Inte än.

Ville ha betänketid

- Jag tog två tre veckor ledigt och förra veckan började jag köra på is igen. Målet den här veckan är att jobba stenhårt och nå toppformen. Det krävs några pass med laget och lite extra gnuggning innan man är där, säger Lundqvist, världsmästare med Tre Kronor senast 2017, efter tisdagens två timmar långa träning i Globen.

Det var under den oönskade ledigheten hemma i New York som Lundqvist kände att säsongen slutade alldeles för tidigt.

Men när förbundskaptenen Rikard Grönborg ställde den raka frågan om "Henke" kunde tänka sig att ställa sig i nationens tjänst, bad Lundqvist om betänketid.

- Jag sade direkt till Rikard att jag behövde en tio-tolv dagar att smälta säsongen. Man vet aldrig riktigt var man står mentalt när säsongen är slut. Det finns saker att bearbeta. När krutröken hade lagt sig kändes det helt rätt att få åka och ställa upp.

- Jag fick förhandla med barnen också. Jag hade lovat att vara hemma och nu är jag borta en månad... Men de kommer att förstå en vacker dag. Det känns bara jättebra att vara här och vara med i den här gruppen.

Ska förtjäna spel

Utmaningen nu blir att återvinna positionen som målvaktsetta i Tre Kronor.

- Jag tar inget för givet utan är här för att försöka göra det så bra jag bara kan. Sedan är det upp till Rikard att bestämma vem som spelar. Så tror jag alla spelare känner. Det är många bra spelare på plats och det är inte någon som ska ta något för givet.

- Det ska vara konkurrens på den här nivån, i ett mästerskap där de bästa spelarna är med. Det är upp till mig att bevisa att jag ska spela, säger Henrik Lundqvist.

New York Rangers svaga säsong smittade av sig på honom.

- När jag tittar tillbaka på året kändes den första hälften bättre än på flera år. Det var kul, jag spelade på en otrolig hög nivå. Den andra hälften var betydligt tuffare, både för laget och för mig. Mycket hade med den mentala biten att göra när vi var långt från slutspelet. Hela den processen påverkade mig mer än vad jag trodde.

- Men jag vet vad som finns i mig. Det är bara ned med huvudet och köra, säger Lundqvist.

Delikat uppgift för Grönborg

Rikard Grönborg har i Lundqvist och Markström två målvakter i världsklass och bakom dem finns Jhonas Enroth. En ynnest för vilket landslag som helst, men det är också en delikat laguttagning som väntar förbundskaptenen.

- Vi har tre "starters". Det känns väldigt tryggt på målvaktssidan. Tre bra alternativ. Vi försöker få in den målvakt som ger oss bäst chans att vinna och just nu finns inget facit. Jag är själv jättenyfiken.

- Vi har tre erfarna killar med tävlingsinstinkt som vill hjälpa oss att gå hela vägen och det uppskattar jag verkligen, säger Grönborg.

Tre Kronor inleder VM-uppladdningen mot Ryssland i Carlson Hockey Games i Globen på onsdagen.

Grönborg vill fundera på vem han ställer i målet.