Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Lundqvist var en av VM-guldhjältarna i Köln för två år sedan då Tre Kronor besegrade Kanada efter straffläggning i finalen. Arkivbild.

Lundqvist en av 13 NHL-stjärnor till VM

Henrik Lundqvist är en av 13 NHL-spelare som är klar för spel vid ishockey-VM i Slovakien i maj. Men det är inte säkert att den OS- och VM-guldvinnande målvakten är förstavalet i Tre Kronor.

Den 37-årige stjärnmålvakten kommer från sin tyngsta NHL-säsong i karriären och missade Stanley Cup-slutspelet med sitt New York Rangers. Lundqvist spelade 52 av 84 grundseriematcher och noterades för totalt 90,7 i räddningsprocent, hans sämsta siffra på 14 säsonger i Nordamerika.

Platsen som Tre Kronors förstamålvakt i premiären mot Tjeckien i Bratislava den 10 maj lär därmed vara långt ifrån självklar för Lundqvist, OS-guldmålvakt 2006 och VM-guldmålvakt 2017.

"Ny utmaning"

Vancouvers Jacob Markström är skarp konkurrent om posten. 29-åringen spelade 60 NHL-matcher och stod för 91,2 i räddningsprocent.

Vid VM i Tyskland och Frankrike för två år sedan anslöt Henrik Lundqvist till Sveriges sjätte gruppspelsmatch efter att NY Rangers slagits ut i kvartsfinal i NHL-slutspelet. Förra året, då Sverige tog ett nytt VM-guld i Danmark, tackade Lundqvist nej på grund av en knäskada.

"Ser fram emot en ny utmaning och att dra på mig den gul-blåa tröjan igen", skriver Lundqvist på sitt Instagram-konto.

Pääjärvi och Pettersson tillfrågade

Under långfredagen presenterade Svenska ishockeyförbundet sin första lista över vilka NHL-spelare som tackat ja respektive nej till VM-spel. Lundqvist och Markström är två av 13 spelare som bekräftas klara.

Utöver målvakterna har fem backar, bland andra tvåfaldige VM-guldmedaljören Oliver Ekman-Larsson, och sex forwards, bland andra Vancouvers stjärnrookie Elias Pettersson, tagits ut.

Ottawas forward Magnus Pääjärvi och Pittsburghs back Marcus Pettersson har också blivit tillfrågade. Men ännu inte gett svar på om de kan, och vill, spela VM för Tre Kronor.

Förbundskapten Rikard Grönborg har tidigare sagt till TT att flera av NHL-spelarna kan ansluta till laget redan i landskamperna mot Finland i nästa vecka.

- Mycket möjligt, sade han under skärtorsdagen.

Rättad: I en tidigare version stod fel position för Pittsburghs Marcus Pettersson. Rätt ska vara back.