Luleå besegrade Växjö på nytt.

Luleåspöket åter bortskrämt av Växjö

Två segrar i rad i de inbördes mötena i våras var ett tydligt trendbrott. Seger med 3–2 efter förlängning hemma betyder att Växjö nu har tre vinster i rad mot sin tidigare mardrömsmotståndare Luleå.

|

En titt i statistiken talade till Luleås fördel då norrbottningarna har dubbelt så många segrar som Växjö i de inbördes SHL-mötena under de tre senaste säsongerna. Luleå trivs också alldeles utmärkt på isen i Växjö då man har vunnit minst en gång där varje säsong, allt sedan Växjö debuterade i högsta serien hösten 2011. Erik Josefsson har spelat i Växjö under lagets samtliga säsonger i högsta serien och försöker sig på en förklaring.

- Luleå har alltid varit konsekventa, de första åren vi mötte dem tror jag inte de släppte mer än tio skott på mål under en match. Vår statistik mot dem talar sitt tydliga språk, det är ett tufft lag att möta.

18-årige Lundkvist nätade

En som fick uppleva en islossning redan tidigt i matchen var 18-årige Luleåbacken Nils Lundkvist som gjorde sitt första mål för säsongen. Målet betydde att unge Lundkvist redan är bättre än sin morbror Jan Sandström i ”göra poäng i Växjö"-statistiken, då backlegendaren aldrig gjorde en enda poäng där trots många besök.

Växjös replik dröjde till efter första paus. Austin Ortega laddade bössan och Luleåmålvakten Niklas Rubin orkade inte hålla emot.

51 sekunder in i den tredje perioden tog Växjö kommandot då Pontus Holmberg blev frispelad och överlistade en SHL-målvakt för andra gången sedan han bytte division 1-hockey mot spel i högsta serien. Men Luleå gav inte upp utan tog ut målvakten och Emil Larsson kvitterade till 2–2 efter hårt tryck i anfallszon. Men segern gick till Växjö då Linus Högberg satte 3–2-pucken i förlängningen.

Efter en lång måltorka har Växjö nu gjort sju mål på de senaste 121 minuternas spel.

- Ishockey går ju ut på att göra mål. Vi var besvikna på oss själva när vi förlorade derbyt mot HV71 nyligen, vi kände inte igen oss själva då. Annars har vi stått för bra spelmässiga prestationer i de flesta matcher, säger Erik Josefsson.

"Otroligt nöjd"

Inför förra matchen, i Mora, poängterade tränaren Sam Hallam ordet glädje. Den gången blev det fyra mål framåt, den här aftonen tre.

- I stort, otroligt nöjd med lagets insats, säger Växjötränaren efter segern mot Luleå.

Luleås nästa besök i Växjö äger rum redan 15 november och det blir kvällen som gäller om man ska behålla sin långa svit med minst en seger per säsong i Växjö.