Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Luleå går för den historiska titeln i Champions Cup. Arkivbild.

Luleå jagar historisk titel: "Stort för oss"

Luleå Hockey stormar fram i SDHL. Nu gör regerande mästarlaget en blixtvisit i USA i jakten på en historisk titel.

I helgen ställs det regerande mästarlaget i SDHL mot nordamerikanska ditot Metropolitan Riveters i den första upplagan av "Champions Cup" – där de båda ländernas mästare möts och i framtiden hoppas få sällskap av fler länder.

Under torsdagen blev det en första träning för Luleå följt av en träningsmatch, över två perioder, mot Metropolitan Riveters inför det "riktiga" mötet på lördag. Den kortare matchen spelades ett på natten svensk tid kort efter Luleås ankomst, och var mest ett bra tillfälle för att spelarna att få åka av sig lite, enligt Glader.

"Betyder mycket"

TT: Vad betyder Champions Cup tror du?

- Det betyder mycket att vi får chansen att mäta krafterna mot bra lag på andra sidan Atlanten. Jag tror att det kan öppna ögon både här och hemma säger han och fortsätter:

- Det kommer att vara två olika kulturer som möts. Jag vet att de spelar en tempostark hockey så det kommer att vara ett "wake up-call" för våra tjejer. Sedan kommer de (Metropolitan Riveters) få se att vi är ett spelskickligt lag.

"Ger energiboost"

Först var tanken att mötet skulle vara i Luleå över tre matcher, men av schematekniska skäl ändrades spelplats – och sedan också antal matcher. Det sistnämnda tror Glader beror på att det amerikanska laget har svårare än Luleå att marknadsföra sina matcher.

Norrbottenlaget har inlett säsongen med sex raka, övertygande, segrar i ligan. Tränaren tror att mötet med Metropolitan Riveters har betydelse framöver.

- Det finns många aspekter av det här. Först och främst kommer det att ge oss en energiboost att spela här och göra upp om en första Champions Cup-titel. Tjejerna är verkligen spända av förväntan. Att vi ställs mot riktigt bra motstånd kommer också göra nytta för framtiden.