Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lovisa Karlsson och Olivia Bergström är klara för OS i 470. Bild: Arveforce
Lovisa Karlsson och Olivia Bergström är klara för OS i 470. Bild: Arveforce

Lovisa Karlsson och Olivia Bergström klara för OS i 470

Nu är det klart.
Varbergsbon Lovisa Karlsson får åka på OS i 470 dam tillsammans med Olivia Bergström.
– Vi hoppades ju på det här, säger Karlsson i ett pressmeddelande.

Redan i februari fick Sverige en nationsplats i 470-klassen till kommande sommar-OS. Lovisa Karlsson och Olivia Bergström, som tävlar för Göteborgs Kungliga Segelsällskap, låg bra till för att knipa biljetten efter en lyckad vår där duon bland annat slutade på en åttonde plats i EM.

På onsdagen gav Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, klartecken till att Karlsson och Bergström får representera Sverige i Japan.

– Vi hoppades ju på det här. Men vi var långt ifrån säkra, även om vi visste att våra chanser var goda. Jag tror att det var insatsen på EM i början av maj som gjorde att vi fick en OS-biljett. SOK har sett vår utveckling under våren och på EM fick vi visa att vi kunde hålla en hög nivå under ett helt mästerskap, säger Karlsson i ett pressmeddelande.

Karlsson är skriven i Göteborg, men när hon är hemma i Sverige så bor hon i Varberg hos sambon, och Varbergs Bois-spelaren, Joakim Lindner.

Bergström och Karlsson är debutanter i OS-sammanhang. 470-klassen kommer att äga rum i Enoshima, cirka fem mil sydväst om centrala Tokyo. De har tävlat där tidigare, men OS blir något annat än vad de är vana vid.

– Det är färre båtar, men alla de bästa är ju där och alla är formtoppade. Så vi tror inte det blir lättare på OS än på ett VM, säger Karlsson.

Sveriges trupp består av nio seglare i olika klasser. Förbundskapten Magnus Grävare gläds åt att Karlsson och Bergström är uttagna till de olympiska spelen.

– Fantastiskt roligt och en välförtjänt uttagning av Olivia och Lovisa. De har kämpat hårt för att komma hit och de är bättre än någonsin. De kan överraska i Enoshima, säger han i en kommentar och fortsätter:

– Vi kommer att ha ett riktigt starkt lag på OS. Det är roligt att se hur väl vi har lyckats ta vara på detta extra år av förberedelser. Vi är mycket starkare i år än förra året vid den här tiden. Nu blir det sex klasser på OS med svenska deltagare vilket är en mer än förra gången. Och jag tror vi har fler medaljchanser nu.

Lär mer om Falkenbergs FF här