Olle Liss, till vänster, jublar efter sitt andra mål i 5–3-seger över Västerås i hockeyallsvenskan. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Liss frälste Djurgården: "Sjukt häftigt"

Djurgården har rustat med en trio meriterade hemvändare – men det var ett allsvenskt nyförvärv som låg bakom premiärsegern över Västerås.
Olle Liss sköt två mål och spelade fram till ett i 5–3-segern.
– Det var magiskt, sjukt häftigt, säger Liss om inramningen på ett utsålt Hovet.

|

Djurgården har rustat med att ta hem stjärnor som Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman, för att göra sejouren i hockeyallsvenskan ettårig.

Alla tre klev fram i premiären – men ingen var lika het som Olle Liss, nyförvärvet från Björklöven.

Och han älskade premiärkvällen. Åtminstone det mesta av den.

– Man åkte runt och smålog för sig själv, beskriver han känslan.

Djurgården har stor press på sig att ta sig tillbaka till SHL direkt. Förra gången klubben var nere i hockeyallsvenskan blev sejouren tvåårig.

"Ingen perfekt match"

Premiären blev en berg- och dalbanefärd både för spelarna och den högljudda storpubliken 8 094 åskådare.

– Det var ingen perfekt match någonstans, men vi är nöjda med att vinna matchen. Skönt att kunna ge publiken en seger, men även visa för oss själva i laget hur vi måste spela för att vinna, säger lagkaptenen Marcus Krüger som är tillbaka efter elva säsonger utomlands.

Krüger har varit med om mycket, vunnit två Stanley Cup-titlar med Chicago och VM-guld med Tre Kronor, men fredagskvällen på Hovet lyfter han ordentligt.

– Den kommer högt upp på min lista, stämningen var fantastisk.

Djurgården gasade ifrån Västerås i den första perioden och gick upp i 3–0-ledning efter att ha gjort samtliga mål i numerärt överläge då Västerås tog elva utvisningsminuter.

Olle Liss, Daniel Brodin och John Norman gjorde målen.

Modo kollapsade

Västerås reducerade två gånger i mittperioden – Alexander Lunsjö och Ludvig Jardeskog – innan Liss kunde avgöra med ett kanonskott i tredje perioden, framspelad av Krüger.

– Jag fick ganska bra tryck på skottet. Det var ett bra pass från Krüger, så det var bara att damma på, säger Liss.

Då hade Djurgården dessförinnan klarat av nästan två minuter i spel tre mot fem. Inte minst Marcus Krüger spelade uppoffrande och täckte skott och juniormålvakten Carl Lindbom, som fick pris som bäste hemmaspelare, svarade för en avgörande räddning.

Björklöven, som tippas kunna utmana Djurgården om en SHL-plats, föll överraskande i premiären hemma mot Bik Karlskoga med 1–2 efter straffar.

Nykomlingen Östersund fick en succéstart och besegrade Södertälje med 3–2 efter straffar.

Modo kollapsade hemma mot AIK i Örnsköldsvik, tappade 2–0-överläge till 2–4-underläge på en period, men fick ändå med sig en poäng i den svängiga matchen som AIK vann med 6–5 efter straffläggning.