Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköping firar efter Susanna Tapanis 1–0-mål mot Luleå.

Linköping tog guldgrepp – Luleå rasade

Linköping tog andra raka segern och guldgreppet mot favorittippade Luleå i SM-finalserien i SDHL. Men två matchavgörande händelser i Linköpings 3–1-seger fick Luleås tränare Fredrik Glader att rasa över domarbedömningarna.

Det regerande mästarlaget står med ryggen mot väggen inför söndagens tredje final.

Det är vinna eller försvinna.

Dessutom är det stort frågetecken för backstjärnan Jenni Hiirikoski som skadades i första perioden efter att ha blivit pååkt av Linköpings forward Madelen Haug Hansen.

Hiirikoski, flera gånger utsedd till bäste back i OS och VM, vred sig i plågor på isen efter att ha fått en smäll mot överdelen av kroppen eller huvudet.

Det var locket på i Luleålägret kring hennes status.

Haug Hansen undgick utvisning – till Luleåtränaren Fredrik Gladers ilska:

- Jenni kommer i en åkriktning, spelaren som sätter press på henne ställer skridskorna åt andra hållet, slår stopp och gör en uppåtrörelse. Det är solklart.

"Faller otroligt lätt"

Han var lika upprörd över den utvisning på forwardsstjärnan Michelle Karvinen som ledde till Pernilla Winbergs 3-1-mål i början av tredje perioden. Karvinen sköt och drev mot mål, Linköpings målvaktsäss Evelina Suonpää räddade, tog ett skär ut och blev pååkt av Karvinen.

- Vi har sett det förut hur hon har trillat och haft det lite halt runt målområdet. Nu kliver hon ut och attackerar Karvinen och faller otroligt lätt. Katastrof att de går på den, sade han med adress till domarduon Filip Eriksson och Gabriella Gran.

Pernilla Winberg sänkte Luleå i efterföljande numerära överläge då hon sköt 3–1 med en kanon från backposition.

- Det kändes riktigt skönt. Vi spelar stabilt, smart och enkelt, sade Winberg.

Greppet direkt

Linköping rivstartade och grundlade segern i första perioden. Susanna Tapani sköt 1–0 redan efter 43 sekunder och Kennedy Marchment gjorde 2–0 efter 9.29.

Ett stressat Luleå försökte ösa på framåt, men glömde i hastigheten försvarsspelet.

Det blev bättre i andra perioden och laget lyckades reducera genom Josefine Høegh Persson som såg till att suveräna Linköpingsmålvakten Evelina Suonpääs finalnolla spräcktes.

Men efter Winbergs 3–1-mål höll Linköping kyligt undan inför 1 078 åskådare i Stångebrohallen. Till söndagens tredje match talas det om att det kan bli över 2 000 festsugna åskådare.

Men någon risk för guldfrossa finns inte, enligt Winberg:

- Det är inget att fokusera på. Vi vet vad vi ska göra där ute och så har det varit i alla matcher fram tills nu. Det är bara att göra samma jobb hela vägen.

Gladers Luleå vägrar dock ge upp:

- Vi har en otroligt stark grupp och en otroligt stark grundfysik, vi har många fördelar som talar för oss när nästa match kommer direkt.