Lindströms sista lopp: "Ska bli skönt"

Ett sista SM ska avverkas – men sedan är det slut. Fredrik Lindström blickar tillbaka på en landslagskarriär där han har fått agera brygga i en minst sagt lyckad generationsväxling.

ANNONS
|

Det var efter stafetten på hemma-VM i Östersund som Fredrik Lindström släppte bomben.

I SVT:s studio avslöjade han att han avslutar karriären efter säsongen – som i helgen avrundas med skidskytte-SM i Boden.

Beslutet att lägga av tog han redan för två år sedan.

- Resultatmässigt hade jag haft några tyngre säsonger och kände väl att motivationen kanske inte riktigt var där. Men jag hade ändå ett OS och ett hemma-VM att se fram emot så jag knöt näven och tänkte "nu kör vi i två år till – men sen får vi sätta punkt", säger han.

ANNONS

"Inte helt enkelt"

Lindström har varit en del av landslaget i över ett decennium och till en början hette de blågula kollegorna Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, Carl Johan Bergman och Björn Ferry.

Ett par mindre framgångsrika år följde efter att en efter en av de ovan nämnda klev åt sidan – men Lindström körde vidare och blev den överlappande pjäsen i en succéartad generationsväxling.

Tillsammans med bland annat Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson har han uppnått enorma framgångar i landslaget med fjolårets OS-guld i herrstafett som höjdpunkt.

TT: Hur har det varit att vara den som många hoppades på när det gick tyngre för svenskt skidskytte?

- Det har inte varit helt enkelt. Det var många som slutade i ett tajt tidspann. Det var lite tufft att bli ensam, nästan över en natt, och bära förväntningarna. Det var väl då jag gjorde lite sämre resultat och motivationen tröt lite grann. Men jag samlade mig och bestämde mig för att avsluta fint, säger Fredrik Lindström – som lämnar landslaget i trygga händer.

ANNONS

Sakna atmosfären

TT: Hur ser du på svenskt skidskytte i dag?

- Det ser otroligt bra ut. Det har varit grymt kul att se det här nya landslaget växa fram. Genombrottet på OS i fjol var ju enormt. Jag sätter lite heder i det också, att jag kunde vara som en brygga i den övergången. Det ser hur bra ut som helst.

TT: Vad kommer du sakna mest med skidskyttelivet och vad kommer bli skönast att slippa?

- Ja, du. Man kommer ju sakna tävlingarna och stämningen. Atmosfären på tävlingarna är enormt fin och bra. Vad jag kommer sakna minst... Man har ju pressat kroppen hårt i många år. Det ska bli skönt att släppa lite på det.

Skidskytte-SM i Boden pågår 29-31 mars. Samtliga landslagsåkare väntas delta utom Linn Persson som har lämnat återbud på grund av personliga angelägenheter.

ANNONS
TT

Fakta: Fredrik Lindström

Född: 24 juli 1989 i Bredbyn utanför Örnsköldsvik.

Bor i: Norrvästansjö, utanför Örnsköldsvik.

Familj: Frun Sara och döttrarna Rut och Ida.

Klubb: Anundsjö SKF.

Världscupsäsonger: Elva.

Främsta meriter: OS-guld i stafett 2018, två VM-brons (masstart 2012, distans 2013). En seger och sju pallplatser i världscupen.

ANNONS