Fredrik Lindgren är Sveriges kapten vid lag-VM i speedway.
Fredrik Lindgren är Sveriges kapten vid lag-VM i speedway.

Lindgren: "De kommer att bli tuffa"

Fredrik Lindgren, 31, har aldrig startat en säsong bättre än i år. Nästa uppdrag: föra Sverige till guld i lag-VM i Polen – som är favoriter.

ANNONS
|

Han beskriver det som en av säsongens roligaste veckor och berättar hur kul det svenska laget har det tillsammans.

Och skoj har de haft hittills.

Seger i VM-semifinalen hemma i Västervik innebar en direktplats till lördagens final.

Fredrik Lindgren vann tre heat och kunde senare jubla tillsammans med Antonio Lindbäck, Andreas Jonsson och Linus Sundström.

- Alla killarna i laget har en uppåtgående trend. Men för att ta ett VM-guld måste alla prestera absolut på topp. Gör vi det kan vi definitivt vara med och slåss om ett guld, säger Lindgren.

ANNONS

Guld 2015

Senast det blev ett var 2015 i Danmark.

Laguppställningen är densamma nu. Är laget möjligtvis bättre i dag än för två år sedan?

- Det är en svår fråga. Jag har väldigt svårt för att kolla tillbaka på historien. Det är ett nytt år nu. Nya möjligheter. Ny bana. Nya motståndare. Så man kan inte riktigt jämföra så, tycker jag.

Polen vann fjolårets lag-VM och har plockat fem titlar på åtta år.

Deras fyra förare – Patryk Dudek, Maciej Janowski, Piotr Pawlicki och Bartosz Zmarzlik – är tvåa, trea, nia och tia i den individuella VM-serien.

- Ett väldigt ungt lag, men väldigt talangfullt och väldigt bra. De kommer att bli tuffa. Det kommer vara fyra väldigt starka nationer och Polen är enligt många tippade förhandsfavoriter.

Och så har de ju dessutom hemmaplan.

- De kommer att ha mycket press på sig, både från sina hemmafans och från sig själva givetvis. Vi måste prestera bättre än dem och alla andra. Sen lägger jag inte så mycket vikt vid att de har hemmaplan.

ANNONS

Fyra i VM

Han pratar hellre om sin egen säsong.

I individuella VM-tabellen hittar vi Lindgrens namn på en fjärdeplats efter bland annat en seger i Warszawas GP.

Vid SM nyligen kom han tvåa efter Antonio Lindbäck.

- Det är den bästa starten på en säsong som jag har fått någonsin. Jag har kört väldigt bra i mina olika klubblag, så det har varit väldigt bra hittills.

- Mycket jobb och träning ligger bakom. Mycket noggrannhet i detaljer och cyklar. Det är inget som händer över en natt utan det är sedan två år tillbaka som jag verkligen har tagit tag i mig själv och jobbar målmedvetet framåt.

Lindgren hade för övrigt just Alfred Smoczyk Stadium i Leszno – där finalen hålls – som hemmabana i polska ligan 2013.

- En ganska bred bana. Det gäller att man är snabb för man kan inte åka defensivt och stänga några spår utan är det någon som är snabbare kan den oftast hitta vägar att köra om.

ANNONS
TT

Fakta: Lag-VM i speedway

På lördag avgörs finalen i polska Leszno. Sverige och Storbritannien vann var sin semifinal och är tillsammans med värdlandet Polen klara för final. Den fjärde platsen tar vinnaren i raceoff, som körs på samma plats på fredagskvällen. Ryssland, Lettland, USA och Australien gör upp om den återstående finalbiljetten.

Sveriges lag: Fredrik Lindgren, Dackarna, Antonio Lindbäck, Masarna, Andreas Jonsson, Rospiggarna, och Linus Sundström, Masarna. Reserv är Joel Kling, Dackarna. Förbundskapen är Morgan Andersson.

Fakta: 2000-talets lagvärldsmästare

2016: Polen

2015: Sverige

2014: Danmark

2013: Polen

2012: Danmark

2011: Polen

2010: Polen

2009: Polen

2008: Danmark

2007: Polen

2006: Danmark

2005: Polen

2004: Sverige

2003: Sverige

2002: Australien

2001: Australien

2000: Sverige

ANNONS