Hedvig Lindahl tycker att Caster Semenya behandlas orättvist av Internationella friidrottsförbundet IAAF. Arkivbild.
Hedvig Lindahl tycker att Caster Semenya behandlas orättvist av Internationella friidrottsförbundet IAAF. Arkivbild.

Lindahl om Semenya-brevet: "En viktig fråga"

I ett öppet brev kritiseras Internationella friidrottsförbundet IAAF för diskriminering i samband med beslutet att tvinga Caster Semenya att ta medicin för att fortsätta elitidrotta.

ANNONS
|

Hedvig Lindahl är sedan några år tillbaka ambassadör för organisationen Athlete Ally Community, och det var genom detta hennes signatur hamnade på brevet till IAAF, då organisationen ibland skickar ut förfrågningar till sina ambassadörer om att vara med på namnlistor.

- Ärligt talat var jag inte så engagerad innan de skickade ut förfrågan. Men jag tyckte det var en bra grej, säger Hedvig Lindahl.

ANNONS

TT: Varför blev du engagerad av just den här frågan?

- Det är en viktig fråga eftersom det rör vem som ska få syssla med idrott. Att man kan diskrimineras för att få vara med och tävla.

Tvingas ta medicin

I fallet Caster Semenya så handlar det om att den sydafrikanska 800-meterslöparen har fötts med ovanligt höga testosteronvärden. Efter ett beslut från IAAF så kommer den tillåtna gränsen att sänkas den 1 november, vilket innebär att Semenya skulle behöva börja ta mediciner för att fortsätta med sin idrott.

"Det som står på spel här är betydligt mer än rätten att delta i en sport. Kvinnors kroppar, hälsa, försörjningsmöjlighet, deras identitet, integritet och trygghet och samhörighet i världen riskerar att hotas", står det bland annat i brevet från Athlete Ally Community och Women's Sports Foundation.

"Andra lösningar?"

Hedvig Lindahl står bakom vartenda ord. Samtidigt ser hon också den problematik som fick IAAF att genomföra sin regeländring.

- Jag kan förstå att man tittar på situationen. Men att en kvinna som är det hon är sedan födseln och juridiskt sett är en kvinna blir ifråntagen sin rätt att hålla på med sin idrott som vilken tjej som helst, det är problematiskt.

ANNONS

- Finns det andra lösningar så är det väl bättre. Sedan är det svårt att komma med dem men det känns inte rätt att någon ska behöva förminska sina förmågor på det sättet. Det tycker jag är fel.

TT: Tror du att ert brev kan få någon effekt på IAAF:s beslut?

- Jag vet inte. Men det är bra att det kommer lite kritiska röster. Vissa beslut ska stötas och blötas lite så det kanske kan bli något ännu bättre av det.

TT

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Källa: Karolinska Institutet.

ANNONS