Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idrottsministern Amanda Lind (MP) vill ännu inte ge besked kring den statliga säkerhetsgarantin som krävs för ett OS 2026 på svensk mark. Arkivbild.

Lind vill inte ta ställning till OS – än

Sveriges nya idrottsminister vill ge barn och unga större chans att idrotta. Huruvida hon också vill ge OS-idrottare chansen på svensk mark återstår dock ännu att se.

För drygt en vecka sedan lämnades den svenska ansökan för att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 in.

Men fortfarande saknar man en statlig säkerhetsgaranti.

Denna garanti skulle i vanliga fall redan ha behövts. Men Sverige har, i och med den fördröjda regeringsbildningen, fått ett godkännande från Internationella olympiska kommittén (IOK) att lämna in garantin senare.

Nu finns en regering på plats.

- Jag får återkomma när regeringen har besked att lämna i den frågan, säger Amanda Lind (MP), ny kultur-, demokrati- och idrottsminister, på frågan när garantin kommer.

"Positiv hållbarhetsaspekt"

Amanda Lind tycker att det är roligt att Sverige, eller Stockholm Åre som officiellt står som kandidatstäder, är en av två kvarvarande kandidater tillsammans med italienska Milano–Cortina. Men hon kan inte ge besked huruvida garantin faktiskt kommer.

- Vi kommer så klart att begära ett ordentligt beslutsunderlag. Det är positivt att man har tänkt på hållbarhetsaspekten när man sprider ut de olika grenarna i olika städer för att inte behöva bygga nya arenor eller satsa pengar på stora skrytbyggen. Men vi kommer behöva ett gediget beslutsunderlag innan vi landar i ett ställningstagande, säger Amanda Lind.

Luleåsupporter

Efter att ha presenterats i sin nya ministerroll under måndagen kastades Lind direkt in i hetluften med Idrottsgalan samma kväll.

- Jag fick rivstarta som idrottsminister på Idrottsgalan. Då träffade jag flera företrädare för idrottslivet. Vi har flera stora evenemang att se fram emot, så jag kommer självklart att träffa SOK (Sveriges olympiska kommitté).

TT: Vad vill du prioritera som idrottsminister?

- Idrotten är en fantastisk folkrörelse med över tre miljoner aktiva i olika föreningar runt om i landet. Barn och ungas tillgång till idrott är så klart en viktig del. Vi höjde stödet till idrotten med 200 miljoner under förra mandatperioden, och jag hoppas kunna stärka det ytterligare.

TT: Hur ser ditt personliga idrottsintresse ut?

- Om vintern blir det mycket vintersport, jag följer gärna Vinterstudion. Sedan är jag uppvuxen i Luleå och gillar Luleå hockey, så det är glädjande att det går bra i tabellerna. Annars blir det mest att skjutsa barnen till olika idrotter.