OS i Lillehammer 2026 eller 2030? Starka krafter vill att vinterspelen hamnar i Norge igen. Arkivbild
OS i Lillehammer 2026 eller 2030? Starka krafter vill att vinterspelen hamnar i Norge igen. Arkivbild

Lillehammer planerar att söka vinter-OS

Sveriges olympiska kommitté vill att Stockholm som huvudort tar hand om vinter-OS 2026. En tuff konkurrent kan bli Lillehammer. Staden har stora planer på att söka spelen just det året eller mer troligt 2030.

ANNONS
|

Lillehammer stod som värd vintern 1994, ett spel som sågs som en succé. Men den här gången funderar norrmännen på att anamma det svenska förslaget och sprida spelen.

En svensk ansökan bygger i dagsläget på att Falun, Åre och eventuellt Lettland tar hand om några av idrotterna. I Norge är planen att Oslo, Finnmark, Vikersund, Telemark, Trondheim, Voss och Stavanger blir arrangörsstäder vid sidan om Lillehammer. Tanken är helt i linje med Internationella olympiska kommitténs nya riktlinjer att göra spelen billigare och anpassade till värdlandet.

Arenorna finns redan

I Lillehammers planerade ansökan betonas att det inte finns behov av att bygga nya, stora anläggningar.

ANNONS

- Den här planen är så bra att idrottsförbundet och norska politiker inser att det är något helt annat än tidigare norska förslag. Det är så pass rimligt att jag också tror att det norska folket kan samla sig igen och söka OS. Jag kommer dessvärre inte att delta, men jag stöttar projektet fullt ut, säger alpina stjärnan Aksel Lund Svindal till tidningen VG.

Enligt Espen Granberg Johnsen, ordförande för Lillehammers OS-projekt, ska en kostnadskalkyl ligga klar senare i vår, men för att en formell ansökan ska lämnas in krävs klartecken och uppbackning från Norges idrottsförbund och Stortinget.

Kostar 20 miljarder

Den tidigare norske IOK-ledamoten Gerhard Heiberg tror att den totala kostnaden hamnar på runt 20 miljarder norska kronor. Hälften står IOK för.

- Det finns alltså ett behov av en statlig garanti på runt 10 miljarder kronor, men mycket av den summan kommer att vara privata investeringar. Statens räkning blir betydligt mindre, säger Granberg Johnsen.

ANNONS

De senaste åren har Tromsø och Oslo lagt ned försöken att söka OS. Enligt Gerhard Heiberg är det mest realistiska att söka OS 2030.

TT-NTB

ANNONS