Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arsenals målvakt Bernd Leno. Arkivbild.

Lenos kritik mot Uefa: "En skandal"

Den armeniske fotbollsstjärnan Henrich Mchitarjan fruktar för sin säkerhet i Azerbajdzjan och avstår på grund av det Europa League-finalen i Baku. Detta är inget annat än en skandal, enligt hans lagkamrat Bernd Leno.

Uefas val av finalort i årets Europa League har fått massiv kritik.

Att Arsenal och Chelsea tvingas göra upp om titeln på Olympiastadion i Azerbajdzjans huvudstad Baku har väckt irritation, inte minst på grund av hur besvärligt det blir för lagens supportrar att ta sig till den geografiskt svårtillgängliga platsen.

Men framför allt är det lagets armeniske stjärna Henrich Mchitarjans val att avstå finalen, på grund av att han känner sig otrygg i landet, som har fått omvärlden att reagera med kraft.

"Det är en skandal"

Nu ansluter sig även Arsenals målvakt Bernd Leno till skaran av kritiker.

- Det är en skandal att han inte kan spela på grund av det. Han har jobbat hårt hela säsongen och kan inte komma till en så stor final på grund av politiska skäl, säger han till tyska Kicker.

Även i Europa Leagues gruppspel avstod Henrich Mchitarjan en match i Azerbajdzjan, borta mot Karabach med risk för sin egen säkerhet.

Armenien och Azerbajdzjan har sedan 1990-talet legat i strid runt området Nagorno-Karabach, en konflikt som har medfört att armenier endast vid undantagsfall är tillåtna att resa in i grannlandet.

Väntas bli bänkad

Azerbajdzjans idrottsminister gick för en vecka sedan ut och garanterade Mchitarjans säkerhet – men spelaren väljer trots det att stanna kvar i London.

- Jag är väldigt ledsen för hans skull, säger Bernd Leno.

Den tyske målvakten väntas, precis som tidigare under turneringen, bli bänkad till förmån för Petr Cech som har varit den som fått förtroendet mellan stolparna i Europa League.

Finalen mellan Chelsea och Arsenal spelas på onsdag klockan 21.00, svensk tid.