Leksandsjubel efter att Jon Knuts gjort 2–1 i förlängningen mot AIK.

Leksand vände och vann

AIK såg länge ut som vinnare i den heta bortamatchen mot Leksand. Men ett mål slutet av matchen och segermål av Jon Knuts i förlängningen gjorde att Leksand vände och vann med 2–1. Det var Leksands tredje raka seger i hockeyallsvenskan sedan Roger Melin tog över som tränare.

|

AIK fick en perfekt start. Redan efter 1.58 gjorde Jens Jakobs 1–0 efter passning från Eric Castonguay. Noterbart att det var två tidigare Leksandsspelare som stod för målet.

- Vi spelade tillsammans i fjol och känner varandra bra, sade Jens Jakobs till CMore i första periodpausen.

Präglade matchen

Detta ledningsmål präglade fortsättningen av matchen. Visserligen reste sig Leksand i slutet av första ronden, men in andra perioden var det bara AIK.

Tabelltvåan lyckades effektivt skära av alla Leksands försök till uppspel och "ägde" helt mittzonen. När dessutom AIK skapade långa anfall i offensiv zon var det stundtals mycket kämpigt för Leksand. Det faktum att AIK i andra perioden vann skottstatistiken med 13–4 visar lagets press på Leksand, som ska vara glad över att matchen inte avgjordes då.

Jesper Ollas, som gjorde sin 500:e match i Leksandströjan, sade till var publiken vad många efterlyste när Leksand kom till anfall:

- Vi måste in och kriga framför mål och ta returer.

I tredje person kom Leksands tillbaka och skapade fler längre anfall i AIK-zonen. Dalalaget skapade flera chanser mot ett AIK som fick koncentrera sig på totalförsvar. Men det dröjde till 15.27 innan fullsatta hemmaarenan exploderade när Thomas Valkvae-Olsen kvitterade för Leksand.

Kontrade in segerpucken

Och i den följande förlängningen kontrade Jon Knuts in segermålet 2–1 till Leksand.

Annars var det hyllningen till skadade Tobias Forsberg som många mindes mest från matchen. I varje period, när klockan visade 19 minuter (Tobias matchtröja är nr 19) reste sig hela publiken, inklusive AIK-fansen, och skrek: "Kämpa Tobbe!".

Serieledande Oskarshamn fick sin långa svit av segrar bruten i derbyt mot Västervik, som tidigt tog en 2–0-ledning och höll undan till en 3–1-seger.

I botten sprattlande jumbon Vita Hästen till ordentligt och gjorde 5–2 hemma på Västerås.

Övriga resultat: Karlskrona–Almtuna 2–0 och Södertälje–Modo 3–2.