Carolinas Justin Williams och Justin Faulk mot Islanders Josh Bailey i fredagens match i Raleigh.
Carolinas Justin Williams och Justin Faulk mot Islanders Josh Bailey i fredagens match i Raleigh.

Lehners Islanders utslaget av Carolina

Robin Lehner kunde inte stoppa Carolinas framfart. New York Islanders föll med 5–2 i fjärde kvartsfinalen och Carolina är som första lag klart för semifinal i årets Stanley Cup-slutspel.

ANNONS
|

New York Islanders inledde visserligen målskyttet redan efter två och en halv minut borta i North Carolina. Men sedan var det idel Carolina. Sebastian Aho utjämnade snabbt. Och när Teuvo Teravainen och Greg McKegg satte 2–1 och 3–1 i början av andra bytte coachen Barry Trotz ut Lehner.

- Jag tar det inte personligt, det är hockey, säger Lehner till pressen efter matchen.

ANNONS

- Det är tränarens beslut och han är den bäste tränaren i ligan. Han ville väl få nytt momentum i matchen.

Blandade känslor

Målvaktsbytet gjorde nu ingen större skillnad för matchen. Inte heller inbytte Thomas Greiss kunde stoppa Carolina, som via 5–2 tog sin fjärde raka seger mot Islanders i vad som på papperet ser ut som en utklassningsseger.

- Jag tycker att det var tätare än vad 4–0 visar, det var lite snedstudsar här och där, men de var helt ärligt det bättre laget, säger Lehner, som ser positivt på sitt lags prestation.

- Det är blandade känslor. Jag är väldigt stolt över hur vi har spelat i år, men det var inte så här vi hade sett framför oss att sagan skulle sluta.

ANNONS

För Lehner var de en alldeles speciell saga.

I september gick han ut med att han under en lång period kämpat mot missbruk, som förra våren till slut ledde till depression och självmordstankar. I ett öppet brev berättade Lehner om sin svåra tid: "Jag drack en kasse med öl om dagen för att stilla mina demoner och tog sedan piller för att kunna somna", skrev Lehner, som var nära att ta sitt liv flera gånger.

Steg ett för mig

Han fick efter förra säsongen hjälp av NHL och spelarfacket och skrevs in på ett behandlingshem i Arizona.

- Det är lite för mycket känslor just nu, säger Lehner efter att ha åkt ut mot Carolina.

- Det här var steg ett för mig. Jag har mycket jag måste ta tag i i livet. Jag har en lång sommar framför mig.

ANNONS

För Carolina innebär segern att säsongen förlängs ytterligare. Härnäst väntar Boston eller Columbus i semifinal. Och spelarna var förstås jublande glada efter segern.

- Det betyder mycket för mig. Det betyder mycket för våra fans och för våra spelare, säger Carolinas forward Justin Williams, som stod för 4–1-målet, efter triumfen.

TT

ANNONS