Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nick Kyrgios under matchen.

Legendarerna oense om svenske domaren

Svenske tennisdomaren Mohamed Lahyani skapade rubriker i US Open efter att ha peppat spelaren Nick Kyrgios. Roger Federer har riktat skarp kritik mot beteendet – men nu försvaras Lahyani av en annan legendar.

Det var halvvägs in i andra set mellan australiern Nick Kyrgios och fransmannen Pierre-Hugues Herbert som svenske huvuddomare Mohamed Lahyani klev ner från sin stol för att prata med Kyrgios – som sedan vände matchen.

- Jag vill hjälpa dig. Det här är inte du, det vet jag. Du är bra för tennisen, hördes Lahyani säga i samtalet på banan som pågick i drygt en minut.

Kyrgios vände och vann setet med 7–6 och vann även de efterföljande seten. Därmed avancerar den 30-rankade australiern till tredje rundan där han ställs mot världstvåan Roger Federer, som ilsknade till över incidenten mellan Kyrgios och Lahyani.

- Som domare tar du beslut från stolen, även om du gillar det eller inte. Man går inte fram och pratar så där, det är min åsikt, säger Federer.

Schweizaren var mycket kritisk till Lahyanis agerande.

"Var där för länge"

- Jag vet inte vad han sade och jag bryr mig inte om vad han sade. Han var där för länge. Det var en konversation och det kan förändra hur du tänker. Det spelar ingen roll om det är en massör, läkare eller domare. Det här ska inte hända igen, säger han.

En annan legendar, amerikanen Johan McEnroe, försvarar däremot svenskens beteende i sin roll som tv-kanalen ESPN:s expertkommentator.

- Nu gör jag något jag aldrig gjort under mina 40 år inom tennisen – jag försvarar den här domaren. Jag tycker Nick Kyrgios var där ute på banan utan att tävla. Lahyani gick ned från sin stol, vilket jag aldrig sett, och försökte pusha honom. Han bad honom nästan att spela bättre. En otrolig företeelse, han gjorde det av rätt anledningar... Han kommer troligtvis bli avstängd för det, men jag tycker det är orättvist, säger John McEnroe i ett klipp som Expressen uppmärksammat.

Under utredning

Kyrgios tonade själv ner incidenten.

- Han sade att han gillar mig. Jag är inte säker på om det är uppmuntran. Han sade bara att det inte såg bra ut, säger Kyrgios.

US Open har via ett uttalande på Twitter meddelat att Lahyani klev ner från stolen för att Kyrgios inte kunde höra honom på grund av ljudet från publiken. Lahyani ska ha varit orolig för att Kyrgios behövde läkarvård, samt att han ville informera spelaren att om han fortsatte visa upp ett bristande intresse skulle Lahyani, i egenskap av domare, vara tvungen att vidta åtgärder.

Enligt New York Times journalist, Ben Rothenberg, är händelsen under utredning.