Jubel i Frölunda och depp i Malmö i den tredje kvartsfinalen, som Frölunda vann med övertygande 7–2.

Lasch bakom storseger för Frölunda

Poängkungen har vaknat. Ryan Lasch låg bakom det mesta när Frölunda utklassade Malmö med 7–2 och tog en 2–1-ledning i kvartsfinalserien.

|

Ryan Lasch vann poängligan i SHL:s grundserie överlägset. Ny tycks amerikanen ha vaknat på allvar även i SM-slutspelet.

I den tredje kvartsfinalen mot Malmö låg Frölundaforwarden, som stod på bara en poäng efter de två första matcherna, bakom fyra av de sju målen.

"Okej", som sagt.

- Jag vet att det är det här som det är tänkt att jag ska göra. Men jag tycker att hela laget mer och mer sett ut som ett slutspelslag, säger Lasch, som utöver sina passningspoäng var ytterst nära ett eget mål i slutet.

- Ja, jag träffade ribban. Trots att vi ledde med 7–2 fortsatte vi att skapa chanser, så spelar vi vidare så kommer vi att vinna matcher.

Trist debut

Precis som i den första matchen i lördags rivstartade Frölunda, vilket gjorde Lars Voldens slutspelsdebut i Malmömålet till en riktig mardröm. Redan efter knappt två minuter låg pucken i norrmannens målbur första gången, sedan Lasch frispelat Simon Hjalmarsson framför målet.

Ett par minuter senare var det dags igen. Frölunda dominerade totalt och radade upp chanser innan till slut Anders Grönlund från sin backplats vid blålinjen gjorde 2–0.

I den inledande kvartsfinalen i Scandinavium gjorde Frölunda samtliga mål i 4–0-segern i första perioden.

Riktigt så illa blev det inte för Malmö den här gången. Men nästan.

För med några minuter kvar höll sig Anders Grönlund, framspelad av Lasch, framme igen. Volden räddade visserligen det första skottet, men Grönlund fick tag på returen och klippte, ur dålig vinkel, in 3–0.

Matchstraff för Lundqvist

Det var dock verkligen inte bara Lars Voldens fel att det gick som det gick. Malmö var, med några få minuters undantag, mer eller mindre chanslöst i matchen, medger tränaren Peter Andersson.

- Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag sade förra gången, men jag kan säga ungefär samma sak. Vi blir helt överkörda i början, säger han besviket.

- Det rullar på och sedan är matchen i stort sett över.

Malmö fick visserligen lite kontakt när Marcus Björk sköt in 1–3 i inledningen av mittperioden. Men bara en knapp halvminut senare gjorde Chay Genoway 4–1 – framspelad av bland annat Lasch, som ytterligare ett par minuter senare dessutom slog en briljant passning till Simon Hjalmarsson och 5–1.

Det blev till slut hela 7–2 för Frölunda och 2–1 i matcher inför nästa möte, i Malmö på fredag. Då riskerar Göteborgslaget dock att tvingas klara sig utan lagkaptenen Joel Lundqvist, som åkte på ett matchstraff för en tveksam tackling i slutperioden.