Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larsson: "Viktigt med bra start"

Sebastian Larsson grämer sig än. I Ryssland hoppas han på en annan utgång i öppningsmatchen än vad Sverige fick i EM 2012 och EM 2016.

Sebastian Larsson klev precis upp på 100 landskamper och har dessutom representerat Sverige i tre EM-slutspel, 2008, 2012 och 2016.

Det är en grund som betyder att 32-åringen vet vad han pratar om.

Mästerskapen i Polen/Ukraina och Frankrike svider fortfarande. Men Larsson hävdar att erfarenheterna från de senaste två premiärerna – 1–2 mot Ukraina och 1–1 mot Irland – måste användas till måndagens VM-öppning mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod.

- En sak som jag tycker är viktigt när det kommer till öppningsmatchen är att vi ska hantera den bättre än vad vi har gjort tidigare, säger han.

"Blev låsta"

Närmast i mittfältarens minne är öppningsmatchen mot Irland 2016, och han anser att prestationen på Stade de France i den franska huvudstaden Paris formade resten av Sveriges mästerskap.

- Vi var inte tillräckligt bra för att hantera en annan matchbild mot hur vi trodde att den skulle vara, vi blev lite låsta och vi rättade inte till det på planen som man ska kunna göra. Det gick för länge innan vi löste problemen, säger Larsson.

- Vi gick därifrån väldigt besvikna, individuellt och även som lag kände vi att vi inte kom upp till den nivå vi kunde, och det var en jobbig känsla att ha. Den känslan vill jag inte ha efter Sydkorea.

"Dålig stämning"

Landslagskompisarna Albin Ekdal och Mikael Lustig, som båda var med i Frankrike, har liknande tankar:

- Matchen mot Irland var allt annat än bra, och den kanske präglade vårt mästerskap. Det var lite dålig stämning i gruppen och det var en besvikelse som vi inte riktigt fick bort inför matchen mot Italien, säger Ekdal.

- Vi vet att Sydkorea är en viktig match, men vi får inte stirra oss blinda på den. Det finns två andra chanser om den inte skulle gå vägen. Men det gäller att gå in och ta för sig direkt, inte spilla någon tid.​

Lustig:

- Vi måste veta hur vi ska spela, och inte tumma på det för att inte få den panikkänsla som vi kanske fick i Irlandsmatchen.

Sebastian Larsson har varit en av flera spelare som har delat med sig av sina erfarenheter med förbundskapten Janne Andersson och andra i ledarstaben, och det tror mittfältaren har varit en viktig detalj i förberedelserna inför det som väntar i Nizjnij Novgorod.

- Det är klart att det är Janne, Peter (Wettergren, assisterande) och ledarna som styr, men vi finns där med erfarenheter och kan bidra med det vi kan. Det är det som är nyckeln, det är inte att lägga det i fickan och glömma bort det, utan det handlar om att försöka använda det när du kommer till nya utmaningar, säger han.