Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Landslagstalangerna satsar mot ny säsong i Spanien

När kylan har satt tänderna i Sverige gjorde Hugo Eliasson och André Eriksson det alla vill göra, åkte till värmen. Detta trots restriktioner och en pågående pandemi.
– Det fanns en möjlighet för oss att åka ner utan att bryta mot några regler, säger Eliasson.

Varbergs MTB-åkarna Hugo Eliasson och André Eriksson är båda bland de bästa i Sverige i sina årgångar. I somras deltog duon på EM och VM för juniorer och planen är en full satsning på att nå så högt de kan i sin idrott.

Därför har vännerna gett sig ut på en Europaturné under vintern.

– Vi kan öka träningsdosen när det enda som vi behöver fokusera på är vår träning, säger Hugo Eliasson.

Just nu, och i några veckor till, tränar duon i Spanien och utgår från ett hus i Alicante.

– Molle Molin, som är lite av min mentor, har ett hus här nere. Så det passade oss perfekt i och med att det finns möjlighet till grym cykling här nere, säger Eliasson.

Åkte trots pandemin

Planen är att vara på resande fot till slutet av mars. För många kan det nog anses som märkligt med tanke på pandemin, men Eliasson menar att allt skett enligt alla möjliga regler.

– Det här var vår plan sedan en lång tid tillbaka, att komma ner hit och kunna satsa fullhjärtat på vår idrott, säger Hugo Eliasson och fortsätter:

– Vi har självklart haft koll på vad UD säger och det var ett pusslande för att lösa allt. Vi fick inte övernatta i Tyskland på vägen ner och det var utegångsförbud i Frankrike. Vi tog vår minibuss som vi också sov i, vi har träffat ytterst få människor sedan vi lämnade Sverige.

Hur mycket märker ni av pandemin i Spanien?

– De har skärpt restriktionerna under tiden vi varit här. Mataffärerna stänger klockan fem och inga restauranger är öppna. Men vi har ändå varit i princip isolerade sedan vi kom.

I Alicante finns ett naturreservat med bra möjlighet till träning för de båda.

– Sen har vi bara 45 minuters cykling till bergen där vi får grymt bra träning. De flesta proffslagen hänger här i området och vi har fått chansen att vara med. Man försöker ju nästla in sig på något sätt, skrattar Eliasson.

Två år kvar i sin klass

Han har två år kvar som U23-åkare, sedan är han senior.

– Målet är att få åka Världscupen och då är det de stora lagen som gäller.

Den svenska säsongen har preliminärt blivit framflyttad till 1 april. Men Eliasson och Eriksson kommer tävla i både Italien och Frankrike innan de återvänder.

– Den sista tävlingen är i mitten av mars, efter det åker vi hem. Då kommer vi hem perfekt i tid till den svenska säsongen, avslutar Eliasson.

Läs mer: Dåliga förutsättningar stoppade Eliasson i U23-VM

Lär mer om Falkenbergs FF här