Lisa Hörnblad är en av de fartåkare som man från svenskt landslagshåll hoppas på i framtiden.
Lisa Hörnblad är en av de fartåkare som man från svenskt landslagshåll hoppas på i framtiden.

Landslagschefen: "Det tar tid"

Rom byggdes inte på en dag. Inte heller svenska fartåkare. Trots ett svensklöst fartstartfält på hemmaplan i Åre så manar Tommy Eliasson Winter till tålamod.

ANNONS
|

Den alpina världscupsfinalen i Åre inleddes med störtlopp under onsdagen följt av super G på torsdagen. Den första hemmaåkaren till start gick dock ut först under fredagens lagtävling (som Sverige dessutom vann).

För varken i störtlopp eller super G, på varken dam- eller herrsidan, fanns en svensk åkare bland de topp 25 som lyckats kvalificera sig.

Alpina landslagschefen Tommy Eliasson Winter är dock inte allt för oroad över den svensklösa fartgrensuppsättningen i Åre.

- 2021/2022 kommer vi vara konkurrenskraftiga på fartsidan. Vi har ett gäng på G men det kommer ta några år.

ANNONS

"Kan inte trolla"

Gänget som Eliasson Winter syftar på har också presterat i veckan – men i andra sammanhang. Lisa Hörnblad, som var med på OS, säkrade totalsegern i super G-europacupen, och tog även en tredjeplats i totalcupen i samma tävling. Och österut så vann Johan Hagberg Far east cup i Ryssland. Allt detta samtidigt som och i skymundan av Åres glittrande världscupskuliss.

- Vi har en satsning pågående och flyttar folk genom systemet, det är bara det att det inte syns riktigt än, säger Eliasson Winter och fortsätter:

- Vi kan inte trolla fram störtloppsåkare på något år. Det tar tid. Om man tror att det här är en lätt resa vi gör på ett, två, tre år så tänker man fel kring hur svårt det är att vara bäst i världen.

Snarare än någon mörk framtidsdystopi så ser Eliasson Winter en ovanligt ljus framtid.

ANNONS

- Vi kan ju titta i historieböckerna senast vi vann en super G-cup i Europacupen. I fjol hade vi fem topp-tio åkare på junior VM. Det kommer sakta men säkert.

TT: Är det så enkelt som att fartgrenarna hamnat i skymundan av framgångarna i teknikgrenarna?

- Med all rätt. Vi är ju mycket bättre i teknikgrenarna. Däremot tror jag vi har en ganska ljus framtid på fartsidan.

Hoppas på framgångar

Den framtidvision Tommy Eliasson Winter har för svensk fartåkning är redan här i de tekniska grenarna. Efter gulddubbeln på OS så är hans och landslagets förhoppning att man ska avsluta världscupssäsongen med nya framgångar.

- Det är som vanligt, vi har pratat mycket om att försöka vinna tävlingar. Och Frida (Hansdotter) och André (Myhrer) har visat att de kan vinna tävlingar, säger Eliasson Winter, som även hoppas på fullträffar för bland andra Matts Olsson och Sara Hector.

ANNONS

- Vi har höga förhoppningar och duktiga åkare. Alla är i fortsatt bra form och det är bra tryck i verksamheten. Det finns inget att hålla igen på.

TT

ANNONS