San Jose jublar efter Joonas Donskois mål mot Colorado. Nu är laget vidare till semifinal i Stanley Cup-slutspelet.

Landeskogs miss öppnade för San Jose

San Jose var starkast när drabbningen mot Colorado skulle avgöras. För lagkaptenerna Joe Pavelski och Gabriel Landeskog blev det två helt olika upplevelser.

|

Det blev som väntat tätt och jämnt mellan San Jose och Colorado när lagen möttes i den sjunde och avgörande kvartsfinalen i Stanley Cup.

Till slut blev det San Jose som kunde dra det längsta strået, när laget vann med 3–2.

Matchens profiler blev Joe Pavelski och – på ett mer negativt sätt – Gabriel Landeskog.

Videogranskning

Colorados svenske lagkapten fick först en assistpoäng för Colorados reducering till 2–1, och skulle sedan från avbytarbåset jubla för lagets kvittering. Men Colin Wilsons puck i nät räknades aldrig.

- Jag var lika förvånad som alla andra. Jag åkte av isen och två sekunder senare gjorde vi mål. Och sedan undrade vi varför de aldrig gjorde nedsläpp, säger Landeskog enligt nhl.com.

Orsaken var Landeskog själv. San Jose ville se en videogranskning för offside, och bilderna visade att svensken på väg mot bytet var inne i offensiv zon före pucken. Inget mål alltså.

- Uppenbarligen var jag på isen. Vi såg några repriser från bänken och från där vi satt kunde beslutet ha gått åt vilket håll som helst.

- Det var ett klumpigt misstag, att gå av isen på det sättet. Om jag hade kunnat göra om det hade jag hoppat över sargen bra mycket snabbare.

Målkungen tillbaka

Fem minuter senare var Landeskog inne på San Joses 3–1-mål, som visade sig bli avgörande. Melker Karlsson passade Brent Burns, som hittade Joonas Donskoi i högra tekningscirkeln. Han åkte runt bakom mål, kom fram på vänstersidan och när Landeskog inte attackerade sköt finländaren från nära håll, otagbart för målvakten Philipp Grubauer.

I tredje perioden låg Colorado på för att utjämna, men trots 15–2 i skott kom gästerna aldrig längre än en reducering av Tyson Jost.

Dagens man i San Jose var Joe Pavelski. San Joses lagkapten och målkung gjorde comeback efter en sex matcher lång skadefrånvaro och behövde bara knappt sex minuter för att spräcka nollan.

- Jag har saknat det, jag har verkligen saknat det, säger Pavelski till pressen efter matchen.

- Och att få komma ut och göra mål tidigt, det var helt klart känslofyllt. När jag kom tillbaka till avbytarbåset möttes jag av en hel del leenden. Vi var igång, det var match 7, en stor match och en fantastisk start.

San Jose ställs nu mot St Louis, första matchen spelas natten till söndag, svensk tid.

Fakta: Vägen mot Stanley Cup