Växjös Anna Anvegård toppar damallsvenskans skytteliga. Arkivbild.

Landeka räddade Rosengård från ny förlust

Rosengård imponerar inte för tillfället. Hemma mot Växjö kom tredje raka matchen utan seger, 1–1. Att det alls blev poäng kan de tacka Iva Landekas frisparksfot för.

|

För en knapp månad sedan tog Rosengård en tung seger borta mot dittills obesegrade serieledaren Piteå. Men sedan har formen helt runnit ur Malmölaget, som har siktet inställt på sitt första SM-guld på tre år.

Efter två raka förluster kom på torsdagen ännu en segerlös historia, 1–1 hemma mot Växjö, i den sista matchen före sommaruppehållet. Den småländska nykomlingen har imponerat under våren, och mot Rosengård var det nära att det blev mer än en poäng.

Växjö gav få ytor till hemmalaget, som hade extremt svårt att skapa chanser. I stället var det säsongens skyttedrottning som gav gästerna ledningen i den 68:e minuten. Jelena Cankovic slog ett inlägg bakifrån och Anna Anvegård tog emot bollen på bröstet, vände sig om och drog till direkt på volley. Rosengårds målvakt Zecira Musovic hann inte reagera för att stoppa 0–1-målet.

Anvegårds nionde mål för säsongen räckte dock inte till seger.

Precis som förra helgen visade Rosengårds kroatiska landslagsspelare Iva Landeka hur skicklig hon när det vankas frispark. Mot Hammarby i lördags räckte det bara till ett tröstmål. Hemma mot Växjö betydde högerskottet i det närmsta krysset, elegant skruvat över muren, 1–1 i den 76:e minuten och en poäng till Rosengård.

Rosengård är nu en poäng bakom tabellettan Piteå, som har en match färre spelad. Göteborg och Linköping, som också har en match till godo, är en respektive tre poäng bakom Rosengård.