Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med 44 mål kom Patrik Laine förra säsongen tvåa i NHL:s skytteliga bakom Alexander Ovetjkin. Passerar finländaren 50-målsgränsen i vinter?

Laine vill peta McDavid från tronen

Connor McDavid har vunnit NHL:s poängliga de senaste två säsongerna. Om Patrik Laine får bestämma är det dags för tronskifte i världens bästa ishockeyliga.

Patrik Laine har en stjärnaura omkring sig. Det märks helt enkelt när han gör entré i rummet, och då inte bara för att han är 196 centimeter lång. Han har en vit bakåtvänd keps på huvudet och närmast snärtar fram handen när han presenterar sig – som om avlossade han sitt fruktade handledsskott.

Trots att han är nyligen blott 20 år fyllda har han redan uppnått mycket. Men Patrik Laine är lugn, har glimten i ögat och pratar hellre om laget än om egna prestationer.

- Jag har inga siffror som jag vill uppnå, bara mål med laget och att försöka att bli bättre som spelare. Det kommer vara tillräckligt för mig om jag är bättre än förra året, svarar han på frågan om målsättningen den kommande säsongen.

Bättre än Gretzky

Patrik Laine slog igenom 2015–2016 när Finland tog JVM-guld på hemmais. Därefter vann han ligan med Tappara, utsågs till bästa spelare i grundserien och slutspelet, och tog VM-silver och prisades som bästa spelare i turneringen. På sommaren gick han som tvåa i NHL-draften – och sedan har succén bara rullat på i Winnipeg.

Debutsäsongen gjorde han 36 mål, och med 44 fullträffar förra säsongen – endast Washingtons Alexander Ovetjkin gjorde fler – blev Laine blott tredje spelare att nå totalt 80 NHL-mål som tonåring. Bara Dale Hawerchuk och Jimmy Carson, båda på 1980-talet, hade mäktat med det tidigare. Inte ens självaste Wayne Gretzky, alltså.

Förra säsongen gjorde Laine dessutom poäng 15 matcher i följd, den längsta svit en tonåring haft i NHL.

Han följde upp det med att göra fem mål när Winnipeg nådde semifinal i Stanley Cup – det längsta ett Winnipeg-baserat NHL-lag någonsin har nått – där skrällaget Vegas blev för tufft. Men Laine gillade slutspelshockeyn.

- Det var en stor skillnad jämfört med grundserien, en väldigt rolig upplevelse, nästan overkligt. Förhoppningsvis kan vi nå dit den här säsongen också, säger han.

TT: Vad krävs för att ni ska vinna Stanley Cup?

- Vi var nästan där förra året, men alla måste vara än mer redo för slutspelet. Första målet är att nå slutspelet, det kommer inte bli enkelt. Vi ska spela som förra året och... vinna fler matcher, antar jag.

Tänker inte på pressen

Edmontons superstjärna Connor McDavid har vunnit poängligan de senaste två säsongerna – med 100 respektive 108 poäng. Men Laine siktar alltså på att bli första finländare att ta hem Art Ross Trophy. För när TT frågar honom om vem som vinner poängligan den kommande säsongen tänker han efter ett tag, innan han – leende – säger:

- Jag ska försöka.

TT: Du blev vald som nummer två i draften, hur har pressen varit på dig de två första åren?

- Det har varit roligt. Jag brukar försöka att inte tänka på det. När man blir det så kommer det alltid att vara press på en, man måste helt enkelt hantera det och kunna klara av att spela bra. Det finns alltid mycket press när man spelar på en så hög nivå, men man måste ignorera det.