Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristianstads landslagsman Albin Lagergren på träningen i finalarenan Scandinavium inför dagens SM-final mot Malmö, hans sista match före flytten till tyska toppklubben Magdeburg.

Lagergren jagar nytt guld i avskedsfinal

En lågmäld profil säger "hej då" till svensk klubbhandboll efter dagens SM-finaler. Albin Lagergren har växt till nyckelspelare i landslaget som vänsterhänt skytt. Nu lämnar han Kristianstad och blir proffs i tyska Magdeburg.

När Albin Lagergren flyttade från hemstaden Varberg till toppklubben Kristianstad för fem år sedan anade han inte vilken fart karriären skulle ta efter ett par säsonger. Lagergren och Kristianstad har tre raka SM-guld.

Själv slog han igenom som viktig spelare i landslaget under VM förra året. Men förädlingen har till största delen skett hemma i klubbmiljön.

- Det har gått bättre än man trodde. Speciellt de två senaste säsongerna har det gått väldigt fort, konstaterar Albin Lagergren.

- Man tränar på väldigt bra i Kristianstad. Man måste verkligen vara hungrig och vilja framåt för att lyckas i klubben.

Hyllar Lindgren

Lagergren ger tränaren Ola Lindgren, som själv varit storspelare i landslaget, en stor del av äran.

- Han är en fantastiskt bra tränare, som verkligen får ut mycket av varje spelare.

Lindgren blev med tiden försvarsspecialist, som en av de första i modern svensk topphandboll. Och just försvarsspelet är det Albin Lagergren utvecklat mest i Kristianstad.

Spelet i Champions League har också förädlat Kristianstad.

- Man får en annan hårdhet och möter de bästa spelarna i världen, säger Lagergren.

Förlorade i ligan

Dagens SM-final i Göteborg blir dock ett skånskt derby. Kristianstad ställs mot Malmö, det enda lag man förlorade mot (två gånger!) i ligaspelet.

- Men i en av förlustmatcherna hade vi inte någon högernia med. Det blir lite annorlunda, påpekar Albin Lagergren om sin egen position.

Han tror, som många andra, att lagens defensiva kvaliteter blir avgörande i finalen.

- Vi ska spela bra försvarsspel, få träff på dem där och trycka mycket så att de får springa, säger Lagergren i en beskrivning av kontringarna Kristianstad hoppas få till.

"Skyttet avgör"

Ola Lindgren vänder dock på resonemanget. Han tror att utdelningen i skyttet från nio meter får störst betydelse.

- Kan man få upp två niometare, eller tre helst, på uppåt 60 procent så tror jag att det kommer att avgöra, säger Lindgren.

Han tycker att de två finallagen spelar på liknande sätt, och tror att de kommer att ha ungefär lika bra målvakts- respektive kantspel.

Rätt läge att kliva fram för då en landslagsskytt som Albin Lagergren.