Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lag Niklas Edin är vidare till semifinal i OS-turneringen. Arkivbild.

Lag Edins fördel: hammaren i medaljmatcherna

Turneringen i Sydkorea har först och främst handlat om en sak: jakten på "hammaren". Efter 7–3-segern mot Italien var uppdraget i hamn – och nu har lag Niklas Edin fördel i medaljmatcherna.

Efter segern mot Italien hängde skippern Niklas Edin kvar extra länge i Gangneung curlingcenter för att invänta duellen mellan Schweiz och Sydkorea på bana C.

Rätt resultat där och grundspelssegern skulle vara säkrad.

Och precis allt gick Sveriges väg.

Sydkorea fick 8–7, vilket betyder att lag Edin redan har vunnit grundspelet och kliver in i medaljmatcherna med "hammaren", sista sten i första omgången.

"Enormt"

- Jag har sett lite siffror på det där. Jag visste att det var mycket men så stora, jag måste nästan dubbelkolla... Men det jag har hört är att det är 45–5 i matchvinster till oss när vi har hammaren inför matchstart. Det är enormt, sade han.

- Stämmer siffrorna är det hela nyckeln för att vinna OS, det är att ha hammaren. Sedan gäller det att göra en riktigt bra match från det läget också.

Någon medaljgaranti vill Niklas Edin dock inte säga att det är. För fyra år sedan slutade grundspelet i Sotji-OS med svensk seger, och trots att laget hade hammaren i semifinalen slutade mötet med Storbritannien med en kraschad gulddröm.

- Den betyder absolut inte allt. Då var vi inte lika stabila heller, och jag tror inte ens vi var i närheten av liknande siffror med hammaren för fyra år sedan, sade han.

- Det är inte bara att ställa skorna. Vi måste göra en av våra livs bästa matcher, för det kommer motståndaren att göra oavsett om det är Schweiz, Skottland, Kanada eller vad det nu blir. Men för att gå in med övertaget på förhand, för att ha bra odds, för att ha bra sannolikhet att vinna – då är hammaren superviktig.

Stark start

Sverige fick en drömstart mot Italien. Första omgången ledde till en svensk trea och med poängstenar i de två följande omgångarna var matchen i princip redan avgjord. Men det var först efter poängen i nionde som italienaren, med svenske Sören Gran som tränare, gav upp.

För Edin, Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå och Oskar Eriksson var matchen extra betydelsefull efter storförlusten mot Schweiz.

- Det var viktigt att komma tillbaka och spela en riktigt bra match, och det lyckade vi med, sade Niklas Edin.

För Sveriges del väntar närmast Norge, grundspelets sista match, och på torsdag är det dags för semifinalspel.