Michelle Löwenhielm i Damkronornas tröja under OS i Sotji 2014.
Michelle Löwenhielm i Damkronornas tröja under OS i Sotji 2014.

Löwenhielm i historisk debut: "En icebreaker"

Michelle Löwenhielm har gjort historisk debut som första svenska ishockeyspelare i amerikanska ligan NWHL. Förbundskapten Ylva Martinsen tror att fler kan följa 23-åringens exempel.

ANNONS
|

Michelle Löwenhielm, som spelat en OS-turnering och fem VM för Damkronorna, fanns på isen när hennes Connecticut Whale förlorade premiären hemma mot Buffalo Beauts (0–4) i premiären av NWHL, den amerikanska ishockeyligan för damer.

- Det är ett väldigt bra betyg att svenska spelare är aktuella för den ligan, det kanske följer fler. Men vi vet att SDHL håller hög klass, många av de duktiga amerikanerna spelar här, säger Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen.

ANNONS

Centern Löwenhielm, som spelat på college sedan hon lämnade AIK 2014, förblev poänglös i debuten. Martinsen kommer följa Löwenhielms utveckling under vintern.

- Vi följer många spelare just nu eftersom att vi är ett nytt team som ska bilda ett nytt lag i princip, med VM (i Finland i april) som det stora målet. Michelle kommer vara en av dem vi tittar på, absolut, säger förbundskaptenen.

Damkronornas nästa turnering är i Saskatoon, Kanada, om en månad. Löwenhielm är däremot inte aktuell för uttagning den 19 oktober.

- Nej, för att de har kommit igång precis nu, så jag skulle inte säga det, säger Martinsen.

TT

Fakta: NWHL

Den amerikanska ishockeyligan för damer, National Womens Hockey League, startades 2015 och innehåller fem lag: regerande mästarlaget Metropolitan Riveters, nyskapade Minnesota Whitecaps, Boston Pride, Buffalo Beauts och Connecticut Whale.

Det finns också en kanadensisk motsvarighet, CWHL, som startades 2007, och den här säsongen innehåller sex lag.

På herrsidan är det en nordamerikansk liga, NHL.

ANNONS