Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lättnad på flera håll: ”Väldigt positivt att komma igång”

I de lokala föreningarna är det glada tongångar över onsdagens besked att barn och unga får börja tävla och spela matcher igen.
– Det är väldigt positiv att vi äntligen så smått kan komma igång, säger Michael Svensson, Vinbergs IFs klubbchef.
– Jätteroligt besked såklart, det tror jag alla tycker, säger Therese Theander, ordförande för friidrotten i Varbergs Gif.

Under onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten sig för att börja tillåta barn födda 2002 och senare att återigen tävla och spela matcher utomhus. Från och med nu är det tillåtet med en match eller tävling i veckan som ska genomföras lokalt, eller med begränsat resande.

– Det är klart att man har gått och längtat efter det här. Det är därför man håller på med fotbollen, säger Michael Svensson i Vinbergs IF.

– Naturligtvis är det jättepositivt att man släpper på så att de får börja spela matcher. Någonstans är det så att de brinner för och tränar för att spela match så rent motivationsmässigt är det jättepositivt, säger Ulf Werner, ordförande i Lilla Träslövs FF.

Motivationen tröt utan matcher

Båda är inne på att risken fanns att motivationsbristen kunde lett till att många slutar spela om inte matcherna kommit igång.

– Det finns säkert en risk för det. En del väljer kanske att göra någonting annat och det blir lätt att man håller sig hemma i stället för att gå till träningen. Det vill vi absolut inte att de ska göra så det är en väldigt viktig del det här, säger Michael Svensson.

Ambitionen är nu att få igång matcherna så snart som möjligt.

– Det är absolut ambitionen att få igång det så snabbt som möjligt och jag tror att det är allas önskan oaktat förening att man vill det, säger Werner.

Mindre friidrottstävlingar varje vecka

Det är inte bara fotbollen som får börja tävla, utan alla idrotter som kan genomföras utomhus påverkas av beslutet. Därmed är det bland annat fritt fram för Varbergs Gif att genomföra friidrottstävlingar lokalt.

– Både barnen och tränarna runtomkring har längtat efter det här. Det är rätt så trögt att träna utan att mäta sig mot andra, säger Therese Theander som är ordförande för friidrotten i Varbergs Gif.

Planen är att ha mindre tävlingar varje vecka för klubbens ungdomar, något som man ska komma igång med redan nästa vecka.

– Vi hade den här varianten förra sommaren, ”veckans grenar” kallar vi det, och det var ett väldigt bra koncept. För de som normalt inte kommer iväg och tävlar på större tävlingar fick testa att tävla på hemmaplan. Jag tror att det kan falla väl ut för alla klubbens medlemmar, säger Theander.

LÄS MER: Lättade restriktioner – barn får spela matcher igen

Lär mer om Falkenbergs FF här