Nikita Kutjerov gjorde ett mål och spelade fram till två i Rysslands premiärseger, 5–2 över Norge.
Nikita Kutjerov gjorde ett mål och spelade fram till två i Rysslands premiärseger, 5–2 över Norge.

Kutjerov om ryska guldjakten: "En jättechans"

Ryssland har inte vunnit VM-guld på fem år. Nu ska ett stjärnspäckat lag blåsa Tre Kronor på tredje raka titeln i ishockey-VM.

ANNONS
|

Ryssland har gått "all in" när det gäller att ta sitt första VM-guld sedan 2014 och hindra Sverige från att vinna tredje raka.

Ï fjol åkte Ryssland ut redan i kvartsfinal.

Nu finns NHL:s poängligavinnare Nikita Kutjerov, skytteligavinnaren Alexander Ovetjkin samt poängmaskiner som Jevgenij Malkin, Jevgenij Kuznetsov och lagkaptenen och OS-hjälten Ilja Kovaltjuk.

Stjärnorna är så många att Kutjerov var uppsatt i tredjekedjan och Kovaltjuk i den fjärde. Ryssland har 13 NHL-spelare i truppen.

Ovetjkins pekpinne

Alexander Ovetjkin gör sitt 13:e VM och jagar fjärde guldet. Men den vasse 33-åringen, som ledde Washington till Stanley Cup-seger i fjol, vet att många stjärnor inte betyder framgångar med automatik.

ANNONS

Det visar ett antal ryska OS-misslyckanden på den tiden NHL-spelarna fick vara med. Ryssarna, eller rättare sagt OAR, vann ju OS-guld i fjol i Pyeongchang.

- Om alla spelar på rätt sätt och köper att man inte har samma roll som i klubblaget så kommer det att ge resultat, sade han.

Imponerande powerplay

Mot Norge visade ryssarna en imponerande effektivitet i powerplay.

Ryssland gjorde mål i sina tre första numerära överlägen – efter 12, 65 respektive 2 sekunder.

Jevgenij Dadonov, Floridaforwarden, slog till två gånger och Nikita Kutjerov en gång. Kutjerov noterades också för två assist och fick priset som matchens bäste spelare.

Det gick så snabbt att Rysslands andra powerplayuppställning – med bland annat Ovetjkin och Kuznetsov – aldrig hann komma in på isen. De fick chansen den fjärde gången, utan resultat.

Artiom Anisimov och Nikita Gusev gjorde Rysslands övriga två mål.

Ryssarna seglade fram till 5–0 innan Norge kunde reducera två gånger under matchens fyra sista minuter genom Leksands Thomas Valkvae Olsen och backen Jonas Holøs.

Bratislava, TT:s utsände

ANNONS